Zvony kostela Nejsvětější Trojice v Nadějkově
Text dotazu
Dobrý den,
mohla bych poprosit o popis tří zvonů v kostele Nejsvětější Trojice v Nadějkově (z knihy PODLAHA, Antonín; ŠITTLER, Eduard. Soupis památek historických a uměleckých v království Českém od pravěku do počátku XIX. století. III, Politický okres sedlčanský. V Praze : Nákladem Archaeologické kommisse při České akademii císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, 1898)?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
zvony v kostele Nejsvatější Trojice v Nadějkově jsou v knize "Soupis památek historických a uměleckých v království Českém od pravěku do počátku XIX.
století. III. Politický okres sedlčanský" popsány následovně:
"Zvon 1., průměr 66 cm, výška 49 cm. Při hořejším okraji 8 cm široký ozdobný
pás: nejhořeji perlovec, pod ním faunovité karyatýdy z nichž bodlákový ornament se vyvíjí. Na plášti Feueršteinský znak a nápis:
HANC CAMPANAM ANTONIVS LB. A FEVERSTEIN ET FEVERSTEINSBERG SVPREMVS VIGILIARVM PRAEFECTVS S.C.MAIES. CONIVNCTVS CVM IOANNO COMITISSA A STERNBERG ET PROLIBVS FRANCISCO ET ANTONIO AD HANC AEDEM SS. TRINITATIS NADEIKOVII CONSECRATAM TAMQVAM DOMINVS ET PATRONVS HVIVS BONI ANNO 1791 FIERI FECIT
Na druhé straně pláště polovypuklina Nejsvatější trojice a nápis:
HAEC CAMPANA FUSA EST A WENCESLAO FRANK AERI FVSORE CAESAREO PRAGAE A. 1791.
Při dolejším okraji prostý ornament z drobných akantových lupínků.
Zvon 2., 36 cm vys., 49 cm šir. Při hořejším okraji stylizované listoví.
Na plášti týž znak jako nad vítězným obloukem v kostele a nad ním nápis:
A.D. 1728.
Na druhé straně polovypuklina sv.Víta.
Zvon 3., 28 cm vys., 38 cm šir.
Při hořejší obrubě barokový ornament, na plášti polovypuklina sv. Barbory.
Při dolejším okraji letopočet 1743."
PODLAHA, Antonín. Soupis památek historických a uměleckých v království Českém od pravěku do počátku XIX. století. III, Politický okres sedlčanský.
V Praze : Nákladem Archaeologické kommisse při České akadamii císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, 1898. str. 56,57.
Zmíněný dokument by měl být již volně dostupný také v rámci systému
Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShowMonograph.do?id=23563&author= (svazek
- Soupis památek historických a uměleckých v království Českém od pravěku do počátku XIX. století - 3)
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.12.2012 13:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu