zvláštní vězeň, Sonderhäftling
Text dotazu
Dobrý den, prosím marně pátráme po přesné charakteristice tzv. sonderhäftling - zvláštní vězeň koncentračního tábora. Jaké měl zařazení a s ním spojené povinnosti,...Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
přestože jsem prošla mnoho publikací týkajících se koncentračních táborů i různých německých slovníků a encyklopedií, které máme v knihovně k dispozici, vysvětlení pojmu "sonderhäftling" není nikde uvedeno. V některých publikacích je toto slovo pouze zmíněno, bližší výklad však chybí.
Podrobnější zmínku jsem nalezla pouze na internetu na německých stránkách vysvětlující pojmy užívané v souvislosti s koncentračními tábory, viz http://www.bpb.de/themen/4Y0713,0,0,Glossar.html . S pomocí jedné kolegyně jsme se pokusili německý text přeložit:
"Jako Sonderhäftlinge, popřípadě Sippenhäflinge nebo také Untersuchungs a Schutzhäftlinge byli označováni vězni (zajatci) umísťování do zvláštního pro tento účel zabraného podlaží baráku v KT Ravensbrücku, kam byli posíláni na základě rozhodnutí oddělení Reichssicherheitshauptamtes. Obyčejně s nimi bylo zacházeno stejně jako s příslušníky SS, směli se denně procházet na vnitřním dvoře, mohli dostávat balíčky a někdy přijímat návštěvy na komandatuře. Nosili civilní oblečení, nebyli označováni žádnými vězeňskými čísly a byli nazýváni jménem. Tato privilegia jim však mohla být odebrána, ovšem na základě zvláštního rozkazu. To se dělo zvláště po atentátu na Hitlera uskutečněném 20. července 1944."
Víme, že výrazem "sonderhäftling" byl konkrétně označován Georg Elser (na internetu je možné dohledat velké množství článků), Němec, který byl odpůrcem nacistického režimu a v roce 1939 se pokusil spáchat atentát na Hitlera. Ještě týž večer byl však zatknut a vyslýchán Gestapem, ale Gestapu se nepodařilo prokázat, že by atentátník byl ve spojení s nějakou cizí tajnou službou, jak se domnívalo. Elser stále tvrdil, že jednal osamoceně a to od podzimu 1938, kdy bylo zjevné, že se Hitler chystá uvrhnout Evropu a svět do nové války. Nacisté se pak ještě pokusili o jakousi zpravodajskou hru , když Elsera nepopravili, jak se všeobecně očekávalo, ale vsadili jako zvláštního vězně do koncentračního tábora Sachsenhausenu a pak v roce 1944 do Dachau. Stále čekali, že se jim nakonec podaří prokázat Elserovo napojení na nepřátelskou agenturu. Po konci války s ním měl být veden řádný soud.
Když však již bylo zřejmé, že Německo válku prohraje, byl Elser v roce 1945 v Dachau popraven.
Se jmény koncentračních táborů Sachsenhusen a Dachau je výraz sonderhäftling spojován nejvíce, ale podle kusých informací, které jsem našla, se domnívám, že mohl být v různých KT chápán odlišně.
Pokud Vám mohu poradit, obrátila bych se přímo na památníky a muzea v místech koncentračních táborů Dachau
(http://www.kz-gedenkstaette-dachau.de/englisch/content/) a Sachsenhausen (http://www.stiftung-bg.de/gums/en/index.htm), kde by Vám mohli poskytnout přesnější a hlavně jasné informace.
Doufám, že jsem Vám alespoň trošku pomohla a přeji mnoho štěstí při dalším pátrání.
Obor
politicke-vedy-politologie-politika-verejna-sprava-vojenstvi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2007 15:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu