ztráty Rudé armády v Praze, ztráty armády USA v Plzni
Text dotazu
Jaké byly ztráty Rudé armády v Praze a jaké ztráty armády USA v Plzni na jaře 1945? Jako odpověď mi stačí dvě čísla, děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
ztráty US Army při operacích v západních a jihozápadních Čechách jsou vyčísleny na 116 padlých. Sovětská armáda ztratila v rámci celé tzv. pražské operace, tedy několika operací mající za cíl osvobození Prahy, 49.348 mužů, během bojů v samotné Praze pak 30.
Použité zdroje
MACHOTKA, Pavel a Josef TOMEŠ, ed. Pražské povstání 1945: svědectví protagonistů. Vydání první (Pražské povstání 1945 třetí, rozšířené vydání). Praha: Ústav T.G. Masaryka, 2015. ISBN 978-80-86142-53-1.
JAKL, Tomáš. Barikády a bojiště Pražského povstání. Praha: Paseka, 2014. Zmizelá Praha. ISBN 978-80-7432-448-2.
KALVÍNSKÁ, Petra a UHLÍŘ, Jan B. Vojenskopolitické aspekty Pražského povstání. Historický obzor, 1995, 6 (9/10), s. 228-234.
KUMPERA, Jan. Plzeň v amerických dokumentech z jara 1945: materiálový příspěvek k osvobození západních Čech americkou armádou. Západočeský historický sborník. 2 Plzeň, 1996 : Státní oblastní archiv , s. 401-406.
PECKA, Jindřich. Na demarkační čáře. Americká armáda v Čechách v roce 1945. Praha: Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, 1995. 185 s.
HRBEK, Jaroslav; SMETANA, Vít; KOKOŠKA, Stanislav; PILÁT, Vladimír; HOFMAN, Petr. Draze zaplacená svoboda: osvobození Československa 1944-1945. Praha: Paseka, 2009. 709 s.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
27.08.2019 20:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu