Ztopit / stopit
Text dotazu
Dobrý den, stopen v tmách ve významu ztracen píšeme se s? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
odpovídáme na Váš dotaz zaslaný v rámci chatu služby Ptejte se knihovny.
Tvar slovesa „stopit“ ve smyslu potopit, ponořit, celkově ukrýt (atd.) píšeme se s-. Jedná se o zastaralý, knižní výraz, jehož výklad uvádějí slovníky českého jazyka vydané do roku 1989. Jiný, dnes již nepoužívaný, význam slova vypisuje Josef Jungmann ve svém česko-německém slovníku (1838): „po stopě jíti, šlakovati“. Přehledný soupis významů naleznete v Internetové jazykové příručce ÚJC AV ČR, viz https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=stopit (záložky ASCS, SSJČ).
Níže uvádíme výklad ze Slovníku spisovného jazyka českého (1989):
*„stopiti I dok. (3. mn- -í) 1. kniž. (co, koho) potopit 1, ponořit 1, pohroužit (do něj. kapaliny): s. pero v inkoustu; stopil kůrku chleba v pálence; přen. vesnice byla v ranní páře stopená (Podi.) 2. kniž. (Co, koho) (o vodě n. jiné kapalině) potopit 2, zatopit, zaplavit: povodeň stopila část vsi v kalných vodách; jak by louky rosou stopil (Ner.) pokropil; pot mu stopil skráně; přen. slunce stopilo kraj ve svých paprscích f3. (koho, 1. p.) utopit; opilí mne chtěli s. (Krásn.) 4. kniž. (co do čeho) prudkým pohybem zarazit, zasunout; vpravit, vrazit: stopil čepel do hrudi soka; expr. tu stopí on čapí nohy do černých nohavic (Herrm.) skryje; přen. prsty v struny stopíš (Vrchl.); stopil svou mysl do vzpomínek 5. ob. ехрг. nepozorovaní vzít, skrýt, ukrást: a. dopis; stopil doma láhev rumu; — stopiti se ned. 1. kniž. potopit se 1, ponořit se 1, pohroužit se: větve se stopily ve vlnách; za chvíli se stopil v sladkém spánku 2. řídce. kniž, (čím) zalít se, zaplavit se: zem se stopila krví; přen. les se stopil jarním sluncem t3. utonout, utopit se: Čechové ztratili na 800 mužů, dílem zabitých v boji, dílem kteří se stopili (Тоmek) 4. kniž. 'v čem) dát se něčím obklopit, ukrýt se zcela v něčem: celý se stopil do podušek; měsíc se stopil do husté mlhy; — ned. stápěti, s. se; - rozl. od ztopiti“
*„stopit II dok. (z angl. zákl.) (co) sport, slang. (zvl. v kopané) zastavit, ztlumit rozehraný míč: s. míč nohou, na prsou“
Použité zdroje
HAVRÁNEK, Bohuslav a Ústav pro jazyk český (Akademie věd ČR). Slovník spisovného jazyka českého. Praha: Academia, 1989. sv. 5, s. 550-551. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:e804ed47-7d37-4906-bfc3-6bc70c80d2c3
JUNGMANN, Josef. Slownjk česko-německý Josefa Jungmanna. (Knjžecí arcibiskupská knihtiskárna, Josefa wdowa Fetterlowá), 1838, s. 322. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:d07b7d1d-50c4-4f4a-98c6-9bd2967aff8d
Příruční slovník jazyka českého. V Praze: Státní nakladatelství, 1948-1951. sv. 5, s. 768. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:c5b1fb6e-4788-4d20-ac68-eb88d86682d7
Stopit. In: Jazyková poradna ÚJČ AV ČR. Internetová jazyková příručka. Online. 2024. Dostupné z: https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=stopit [cit. 7. 6. 2024].
Ztopit. In: Jazyková poradna ÚJČ AV ČR. Internetová jazyková příručka. Online. 2024. Dostupné z: https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=ztopit [cit. 7. 6. 2024].
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.06.2024 15:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu