Zrychlování pomocí gravitačního pole
Text dotazu
Slyšel jsem o urychlování sond ve sluneční soustavě pomocí gravitačního pole jiných planet. Mohli byste mě obeznámit s tímto jevem, případně doporučit nějakou literaturu?
Odpověď
Dobry den, domivame se, ze jev, ktery popisujete, se nazyva gravitacni manevr nebo take gravitacni prak. V publikaci "Vesmir" je gravitacni prak definovan jako technika kosmickych letu spocivajicich ve vyuziti gravitace urcite planety k uprave smeru a zvyseni rychlosti kosmicke sondy bez spotreby paliva.
Prvni sondou, ktera tento zpusob letu vyzkousela v praxi, byla podle knihy "Invaze robotu do vesmiru" sonda Mariner 10 k Merkuru.
Mariner 10 odstartoval 3.11.1973, gravitacnim prakem, ktery sondu vymrstil dale k Merkuru, se stala Venuse. Kniha "Historie kosmickych lodi" uvadi, ze jako prvni vyuzila planetu jako praku kosmicka lod Pioneer 11 vypustena  v dubnu 1973. Pioneer 11 byl nasmerovan Jupiterem k Saturnu.
S pomoci techniky gravitacniho praku byla napr. gravitaci Jupiteru urychlena cesta americko-evropska sonda Ulysses (http://en.wikipedia.org/wiki/Ulysses_probe,
http://sci.esa.int/science-e/www/object/index.cfm?fobjectid=33640).
Gravitaci k uprave drahy lety a tim i rychlosti vyuzily i sondy Galileo a Voyager 2. Historii gravitacniho manevru naleznete napr. v knize Ivaze robotu do vesmiru.
Dalsi informace o gravitacnim praku muzete ziskat napr. na nasledujicich strankach a publikacich:
* http://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_assist
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Gravita%C4%8Dn%C3%AD_man%C3%A9vr
* http://www.21stoleti.cz/view.php?cisloclanku=2006050412
* http://www.21stoleti.cz/view.php?cisloclanku=2006050423
* POKORNY, Zdenek; ZEJDA, Miloslav. Invaze robotu do vesmiru. Brno : Computer Press, 2004.  s. 9-10, 18. ISBN 80-251-0264-5.
* FURNISS, Tim. Historie kosmickych lodi. Praha : Nase vojsko, 2006. s. 221-225. ISBN 80-206-0849-4.
* POKORNY, Zdenek. Pribeh nesmrtelnych poutniku. Brno : Rovnost, 1995. s. 17-22. ISBN 80-85826-12-7. Online na http://www.ian.cz/detart_fr.php?pageNum_clanky=0&id=348
* http://www.rozhlas.cz/leonardo/vesmir/_zprava/416009
* http://technet.idnes.cz/k-planetam-slunecni-soustavy-exkluzivni-serial-o-dobyvani-vesmiru-1pa-/tec_vesmir.asp?c=A071029_184020_tec_vesmir_vse
* Vesmir. Praha : Fortuna Print, 2003. s. 120. ISBN 80-7321-063-0.
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.03.2008 11:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu