zrnko rýže
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda je možné dohledat, zda / kde a kdy bylo na území
českých zemí objeveno zrnko rýže v průběhu archeologických prací a k jakému
století je datováno.
Odpověď
Dobrý den,
v článku Věry Čulíkové "Ovoce, koření a léčiva z raně novověké jímky hradčanského špitálu" uveřejněném v Archeologických rozhledech (2008) se můžete o historii rýže na našem území dočíst následující:
"Na území ČR byla rýže jako potravina s diabetickými vlastnostmi konzumována podle nejstaršího archeobotanického dokladu pocházejícího z Jihlavy (Kühn, 1995) nejpozději ve 14. století. Mimo Prahu je doložena ve středověkých sedimentech z 15. stol. z Opavy (Čulíková nepubl.). Rýže je také již uvedena jako léčivo v Herbáři Křišťana z Prachatic z počátku 15. stol. (srov. Čížek, 1994). Historii šíření rýže shrnuje Opravil (1986b) v souvislosti s opavskými raně novověkými nálezy. Na území Německa je rýže prokázána kromě doby římské (srov. Knörzel 1970) z několika lokalit až z vrcholného středověku."
Zdroj: Archeologické rozhledy : Informační orgán archeologických a příbuzných vědeckých ústavů v ČR. 2008, roč. 60, č. 2, s. 236 - 237.) (rozsah celého článku: s. 229-260).
Použitá literatura v článku:
* Kühn, 1995: Ein neuer Fund mittelalterlichen Samen und Früchte aus Jihlava. In: C. Kroll - R. Pasternak eds., Res archaeobotanicae - 9th Symposium IWGP Kiel, Kiel, 145-148.
* Opravil 1986b: Archeobotanické nálezy z areálu Jaktařské brány v Opavě (býv. hotel Koruna), Časopis Slezského muzea A35, 227-253.
* Čížek, K. 1994: Křišťan z Prachatic a jeho dílo z hlediska botaniky, Sborník Západočeského Muzea v Plzni - Příroda 90, 1-39.
* Knörzer, K.-H. 1970: Römerzeitliche Pflanzenfunde aus Neuss. Limesforschungen Bd. 10. Novaesium 4. Berlin.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.03.2012 14:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu