zřícenina u obce Třemešné
Text dotazu
Hledám info o zřícenině u obce Třemešné, mělo by se snad jednat o kostel
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu dotazu sděluji, že se jedná o zničený kostel Panny Marie, který se nacházel v obci Třemešné v okrese Tachov (vikariát Tachov).
K tomu jsou v publikaci: KRČMÁŘ, Luděk, SOUKUP, Jan a PROCHÁZKA, Zdeněk. Zničené kostely. V Domažlicích: Nakladatelství Českého lesa, 2004, s. 172-173. Průvodce historií západních Čech; č. 14. ISBN 80-86125-46-7. otištěny 3 fotografie zaniklé památky a z popisu vyplývá, že kostel byl zdemolován v roce 1982.
Signatura Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje, dále jen SVK PK): 31B5500
Shodná fotografie je uvedena též na stánkách Památkového katalogu Národního památkového ústavu: Kostel Panny Marie. In: www.pamatkovykatalog.cz [online]. Národní památkový ústav, © 2015 [cit. 2019-09-16]. Dostupné na: https://www.pamatkovykatalog.cz/kostel-panny-marie-2169693
V textu popisu zaniklé památky je též uvedeno, že kostel požíval památkové ochrany od 3.5.1958 do 13.2.1980. Již tedy není památkově chráněn.
Také na webových stránkách Místopisného průvodce po České republice je uvedeno, že Třemešenský kostel Panny Marie stával v hájku nad železničním přejezdem. Drobná jednolodní stavba s malou věžičkou byla vystavěna ve zlidovělém pozdně barokním slohu. Kolem roku 1982 byl chátrající kostel zbořen. Dávno před ním zmizelo i cenné zařízení – pozdně gotický oltář a socha madony z konce 15. století.
viz Třemešné: Památky a zajímavosti Třemešné. In: www.mistopisy.cz [online]. Valašské Meziříčí: WANET, [cit. 2019-09-16]. Dostupné na: https://www.mistopisy.cz/pruvodce/obec/9767/tremesne/pamatky-turistika/
Dále v publikaci:
POCHE, Emanuel, ed. a kol. Umělecké památky Čech. 4, T-Ž. Vyd. 1. Praha: Academia, 1982. 636 s. je na straně 107 uvedeno: Třemešné (Tachov). Obec doložená r. 1532 kolem širší obdél. návsi; jižně nad obcí na stráni kostel. Kostel P. Marie – pozdně barok., jednolodní, obdél., s užším obdél. presbytářem, ukončený odsazeným polokruhem, s obdél. okny s cibulovitou bání. Vnitřek prochostropý; dřev. kruchta. Zařízení: na hlav. oltáři pozdně gotic. Madona z konce 15. stol.; dva procesní barok. svícny.
Sig. SVK PK: 214219-4
V Další publikaci:
PROCHÁZKA, Zdeněk. Český les: Tachovsko = Böhmischer Wald - Kreis Tachau. Překlad Winfried Baumann. V Domažlicích: Nakladatelství Českého lesa, 1994. 176 s. Historicko-turistický průvodce; č. 2. ISBN 80-901122-2-6. Zde je na s. 168 uvedeno: Die Zemschener Marienkirch stand in einen kleinen Hain oberhalb des Eisenbahnürbergangs. Der kleine einschiffige Bau mit dem niedrigen Türmchen war in einem volkstümlichen Stil, später Barockstil errichtet worden. Um 1982 wurde das baufällige Kirchenbäude abgerissen. Lange zuvor verschwand auch seine wertvolle Inneneinrichtung - der  spätgotische Altar und eine Madonnenstatue vom Ende des 15. Jh.
Sig. SVK PK: 31A55213
Uvedené publikace si můžete objednat prostřednictvím elektronického katalogu SVK PK
Použité zdroje
Elektronický katalog SVK PK
Souborný katalog ČR
Portál https://knihovny.cz
Internet
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
13.09.2019 22:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu