zrak
Text dotazu
Chtěla bych se zeptat,jak to že když se chvíli zrakem soustředím do jednoho místa a potom zavřu oči, tak ten výjev pořád (i když černobíle) vidím?
Odpověď
Dobrý den, zrakové vjemy, které přetrvávají i v době, kdy samotný podnět již na zrak nepůsobí, se nazývají paobrazy. Psychologický slovník přibližuje daný jev
následovně:
"paobraz (afterimage) zrakový vjem, který zůstává ve vědomí po vjemu optického podnětu; existuje paobraz pozitivní (pačitek, pavjem), který má stejné barvy jako vjem a trvá velmi krátce, má původ v doznívání nervového podráždění, a paobraz negativní (sukcesivní kontrast), který má komplementární barvy s původními vjemy, trvá déle a je způsoben regeneračním procesem na sítnici."
HARTL, Pavel. Psychologický slovník. 1.vyd. Praha : Portál, 2000. s.395.
Při zavření očí, poté, co jste se nějaký čas dívala na určitý předmět, dojde k přenosu negativního obrazu v komplementárních barvách na pozadí očních víček. Jev trvá pouze několik vteřin, než dojde k regeneraci sítnice.
Podrobnější informace naleznete v následujících zdrojích:
* http://www.sci.muni.cz/botany/rotreklova/pokusy/Zrak_opticke_klamyII.PDF
* http://www1.osu.cz/~soban/studmat_2psys.pdf
* http://en.wikipedia.org/wiki/Afterimage
* http://www.visualexperiments.org/afterimages.html
* ROBINSON, J. O. (James Outram). The psychology of visual illusion. New York : Dover Publications, 1998.
* GREGORY, Richard Langton. Eye and brain : the psychology of seeing. 5th ed. Oxford : Oxford University Press, 1998.
Další literaturu k tématu můžete dohledat v Online katalogu Národní knihovny: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc , Souborném katalogu ČR:
http://sigma.nkp.cz/cze/skc či v Jednotné informační bráně:
http://www.jib.cz/.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.01.2009 10:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu