zpřístupnění norem
Text dotazu
Jakým způsobem knihovna zpřístupňuje české státní
normy? Ptal jsem se knihovnic v oddělení časopisů a ty nevěděly vůbec nic.
Kde jsou uskladněny a jak se k nim může čtenář dostat? V jakém katalogu je
mohu vyhledat? Kolik stojí vyhotovení reprografické kopie?
Odpověď
Dobrý den,
Národní knihovna ČR české státní normy nezpřístupňuje.
Normy ČSN naleznete v samostatné bázi Národní technické knihovny, http://www.techlib.cz/cs/ , http://as.ntkcz.cz/stm/el_cas.normy_package.normy .
Pro studium tištěných norem je nutné navštívit Ústřední knihovnu ČVUT v 5. NP budovy NTK - sektor A, kopírování norem není povoleno. Plné znění platných norem ČSN je také zpřístupněno v jejich bázi ČSN online, http://www.techlib.cz/cs/354-csn-online .
Jakožto úřední díla jsou sice normy ČSN vyloučeny z ochrany autorským zákonem, jsou však chráněna speciálním ustanovením zákona č. 22/1997 Sb.[1] (§ 5, odstavec 8), jímž je zakázáno rozmnožování a rozšiřování českých norem nebo jejich částí bez souhlasu vydavatele.
ČSN je chráněné označení českých technických norem. ČSN bylo rovněž oficiální označení československých státních norem (od roku 1964), od roku 1991 československých norem (československých technických norem).
Od 1. ledna 2009 tvorbu a vydávání ČSN zajišťuje Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, http://www.unmz.cz/urad/unmz a http://www.unmz.cz/urad/seznam-csn .
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.07.2011 08:40
Pocket píše:
Úterý 31.03.2015 16:17
Dobrý den,
již několikrát jsem potřeboval pomoct s poskytnutím informací přímo z norem a vždy mi pomohli ve firmě NORMSERVIS s.r.o. Ne vždy jsem něco zakoupil, ale i tak na mě byli vždy příjemní. Stačilo jim napsat dotaz na stránce http://eshop.normservis.cz/help.html?var=help_dotaz.
Mroslav Pocket
PSK - admin píše:
Úterý 31.03.2015 16:27
Dobrý den, děkujeme za doplňující informaci. Národní knihovna ČR za službu PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu