zpravidla, veskrze
Text dotazu
Dotaz na význam slov "zpravidla" a "vesměs" - jak se liší?
Odpověď
Dobry den, slovo zpravidla je prislovce,  znamena obycejne, obvykle, pravidelne,
vetsinou: vecer se zpravidla divame na televizi; kraj porostly lesy, zpravidla borovymi
vesmes - prislovce 1. bez vyjimky, vseobecne, veskrze: vsichni vesmes kvalifikovani odbornici 2. az na male vyjimky, prevazne: odpovedi byly vesmes kriticke
Zdroj: Slovnik spisovne cestiny pro skolu a verejnost. Praha: Academia, 1994.
vesmes - slozeno z v a smes (viz vs'mes  praslovanske jery, pouzit znak '
(tvrde i mekke), do cestiny presly castecne jako e podle jeroveho pravidla... ; viz misiti
Zdroj: HOLUB, Josef a LYER, Stanislav. Strucny etymologicky slovnik jazyka ceskeho se zvlastnim zretelem k slovum kulturnim a cizim. Praha: SPN, 1967.
vesmes - prevazne, vseobecne, bez vyjimky, do jednoho, kniz. veskrze
zpravidla - obycejne, obvykle, pravidelne, vetsinou, casto
Zdroj: PALA, Karel a VSIANSKY, Jan. Slovnik ceskych synonym.  Praha:
Nakladatelstvi Lidove noviny, 1994.
Pokud byste potreboval podrobnejsi informace, obratte se na pracovniky Jazykove poradny Ustavu pro cesky jazyk AV CR http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna, kde Vam mohou odborneji poradit.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.06.2009 10:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu