Zouzat
Text dotazu
Dobrý den,
v jižních Čechách se prý říká "zouzat". Našli byste k tomu nějaké vysvětlení?
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny. Prohledávali jsme zdroje na volném internetu i digitální knihovnu Kramerius. Jediné vysvětlení pojmu „zouzat“, na jaké jsme při našem vyhledávání natrefili, bylo v souvislosti s objasněním původu příjmení Zouza. Toto jméno je podle příručky odvozeno od slovesa „zouzat“ = hučet, šeptat, nebo „zouzat se“ = loudat se.
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. ISBN 978-80-86781-14-3.
HOLUB, Zbyněk. Lexikon nejjižnějšího úseku českých nářečí. Dobrá Voda: Aleš Čeněk, 2003. ISBN 80-86473-40-6.
HUGO, Jan. Slovník nespisovné češtiny: argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost : historie a původ slov. Praha: Maxdorf, c2009. ISBN 978-80-7345-198-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.05.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu