ZOO Praha / Sloninec
Text dotazu
Dobrý den, proč ZOO Praha užívá pro obydlí slonů výraz SLONINEC. Jako obydlí pro zvířata znám třeba hřebčín, ovčín, kravín atd. Nemělo by být správné označení slonín ? Slovo sloninec mi navozuje jinou asociaci (kravinec, kobylinec, ...) což rozhodně není přístřeší pro zvíře.
Odpověď
Dobrý den,
jak říká  ředitel pražské ZOO Bobek: „Kdo, kdy a proč začal novému prostoru pro slony a hrochy říkat sloninec a hrošinec, namísto dejme tomu slonína a hrošína, nemám tušení… A raději jsem první, kdo to takhle na rovinu napsal. Možná jsem tím šlápl do pořádného slonince…
Co se staví pro ovce? Ovčín! Pro krávy? Kravín! Zato s příponou –inec se dobereme čehosi jiného. Vezměme třeba takovou kobylu a její -inec. Krávu a …“
Zdroj: http://blog.aktualne.cz/blogy/miroslav-bobek.php?itemid=9721
Sloninec použil ve svém slovníku např. i přední jazykovědec B. Havránek v šedesátých létech minulého století, viz níže
HAVRÁNEK, Bohuslav. Slovník spisovného jazyka českého. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1960-1966. 1. vyd.
sloninec, -nce m. místo zařízené pro slony (popř. jiné tlustokožce) chované v zajetí
Podstatné jméno sloninec uvádí i Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/ .
sloninec
dělení: slo-ni-nec
rod: m. neživ.
jednotné číslo        množné číslo
1. pád sloninec       slonince
2. pád slonince       sloninců
3. pád sloninci        slonincům
4. pád sloninec       slonince
5. pád sloninci         slonince
6. pád sloninci         slonincích
7. pád slonincem    sloninci
příklady: stavba nového slonince
Autor Tezauru jazyka českého zahrnuje sloninec mezi příbuzná slova pro chovné zařízení, viz níže
doupě, brloh, nora, díra, pelech, pekáč, hnízdo,
kukaň, psí bouda, kotec, stání, box;
chovné zařízení, vivárium, delfinárium, terárium,
akvárium, voliéra, medvědinec, sloninec, pavilón opic,
pavilón šelem, pavilón, výběh, klec, safari;
stáj, chlév, kravín, teletník, hřebčín, konírna,
prasečník, prasečín, prasinec, prasečák, vepřín, ovčín,
ovčinec, ovčíma, ovčárna, kozí chlívek, slepičárna,
kurník, kachník, kachní farma, kachní chlívek, husinec,
husí farma, husí chlívek, králíkárna, psinec, útulek pro
psy, útulek pro zvířata, psí hotel, včelín, úl;
Použité zdroje
KLÉGR, Aleš. Tezaurus jazyka českého: slovník českých slov a frází souznačných, blízkých a příbuzných. Praha: NLN, 2007.
http://kramerius4.nkp.cz/[…]/uuid:dbacd840-10f4-11e4-90aa-005056825209
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
01.08.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu