ZOO Plzeň
Text dotazu
Prsím vás potřebuji poradit se 2 otázkami Jak se jmenuje japonská zahrada vybudovaná v roce 2004 v ZOO Plzeň a co tento název v překladu znamená? Kolik ZOO v ČR je starších než ZOO v Plzni, které to jsou?
Odpověď
Dobrý den, japonská zahrada Šówa-en v Plzni byla vybudována po více než dvouletých přípravách na území původní botanické zahrady v roce 2004. Hlavní zásluhu na vzniku zahrady má pan Eišin Harada, předseda Japonské zahradní asociace, umělec a filosof, který projekt vytvořil, v Japonsku ho pak v předběžné podobě sestavil a v Plzni pak spolu se svými zahradníky zrealizoval do současné podoby.
více na :
http://www.zooplzen.cz/flora/japonska-zahrada.php
Název zahrady je patrně odvozen od období Shówa, které trvalo od roku 1926 (nástupu císaře Hirohita) do roku 1989.
více na
http://zivotopisyonline.cz/hirohito-2941901-711989-cisar-ery-sowa/,http://cs
.wikipedia.org/wiki/Hirohito
En je výraz znamenající japonsky zahradu.
Zoologická zahrada v Plzni byla založena roku 1926, starší je pouze ZOO v Liberci, která byla založena již v roce 1919, nyní tedy slaví 90.výročí, informace naleznete na adrese http://www.zooliberec.cz/index2.php .
Nelze opomenout také ZOO v Ústí nad Labem. Její úplné počátky spadají až do r. 1908, kdy zde Heinrich Lupme založil soukromou přírodní ptačí rezervaci známou pod názvem Lumpepark. Po druhé světové válce a smrti svého zakladatele přišla rezervace pod správu státu a teprve tehdy o ní lze mnluvit jako o klasické ZOO, http://www.zoousti.cz .
Další zajímavé informace o našich nejvýznamnějších zoologických zahradách naleznete na adrese http://www.ceska-zoo.cz/ , prostudovat můžete také literaturu:
* KLIKA, Ivo. Lidé a zvířata : historie vzniku a významu zoologických zahrad = People and animals : history of the origin and importance of zoological gardens. Vyd. 1.. Zlín : Foto art - Ateliér Regulus : ZOO a zámek Zlín-Lešná, 2005. 223 s. ISBN 80-239-5488-1.
* Unie českých a slovenských zoologických zahrad. [Děčín : ZOO Děčín, 1999?]. [22] s. ISBN 80-238-5812-2.
Další dokumenty vyhledáte v online katalogu NK ČR nebo v Souborném katalogu ČR, http://sigma.nkp.cz/F . Do vyhledávacího pole stačí zadat "ZOO Česko", případně můžete dotaz omezit na knihy a dokumenty v češtině.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.04.2009 14:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu