znárodnění - detaily
Text dotazu
Dobrý den,
píši práci a potřebuji některé informace.
zajímalo by mě, zda jdou dohledat konkrétní informace o znárodnění.
a o důvodech odsunu.
Jde o historie textilního průmyslu v Krkonoších.
viz tento text o textilních továrnách.
http://ic.mestojilemnice.cz/[…]/Broura_Zapomenute_emeslo_Text.pdf
v literatuře co je uvedena, jsem více informací nenalezl.
často není ani uvedeno zda šlo o znárodnění v roce 1945 nebo až 1945.
Zajímal by osud původních majitelů.
děkuji
Odpověď
Dobrý den,
rozsáhlé znárodnění bylo v Československu provedeno na základě dekretů prezidenta republiky v roce 1945. Kromě konfiskace majetku etnických Němců se jednalo se o rozsáhlé a jednorázově provedené znárodnění (konfiskaci) dolů, velkých průmyslových podniků (v zásadě nad 500 zaměstnanců), podniků potravinářského průmyslu, akciových bank a soukromých pojišťoven. Ještě předtím byla zestátněna výroba a distribuce filmu. U německého a maďarského státu a osob německé a maďarské národnosti a také u kolaborantů bylo provedeno bez náhrady (tj. de facto to byla konfiskace). Později bylo datum 28. října komunisty slaveno Den znárodnění.
Znárodnění byla standardní politika socialistických stran - v Československu, Spojeném království či Francii. Po roce 1948 pokračoval proces znárodnění v Československu jako proces přechodu majetku soukromého do společenského vlastnictví totalitního státu.
Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Zn%C3%A1rodn%C4%9Bn%C3%AD
Pokud jde o   konkrétní dotazy týkající se textilního průmyslu Krkonoš, doporučujeme vyhledávat informace v tomto regionu.
V našich zdrojích jsme žádnou literaturu týkající se znárodnění průmyslu v tomto kraji nenalezli. Vyhledávat informace doporučujeme na Městských úřadech, muzeích a knihovnách, příp. v informační centrech,  jako např. :
Knihovna Liberec : http://www.kvkli.cz/
Krkonošské muzeum-Městská knihovna Vrchlabí : http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=1&ved=0CCoQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.mkvrchlabi.cz%2F&ei=TFBeU5fmM6i47AapoIGgBQ&usg=AFQjCNHmpPTwRKIWr_t6oF4JGse0z2BCPQ
Městský úřad Rokytnice nad Jizerou :http://www.mesto-rokytnice.cz/content/section/22/50/
Městský úřad Tanvald : http://www.tanvald.cz/omeste/historiemesta/
Městský úřad Jilemnice :http://www.mestojilemnice.cz/cz/infoserver/, http://www.mestojilemnice.cz/cz/jilemnice/o-meste/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.05.2014 09:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu