Značka lebky
Text dotazu
Dobrý den, můžete mi prosím napsat, co znamená nakreslená lebka, Mamka tvrdí, že to znamená nějaké zlo! Jak to je dovopravdy?
Odpověď
Dobrý den, nakreslená či vytištěná lebka znamená "pozor jed", "toxické riziko" nebo "nebezpečí otravy".
V knize Panoptikum symbolů, značek a znamení / [Text], vazba a graf. úprava Milan Mysliveček. -- Vyd.2. -- Praha : Horizont, 1994. -- 277 s. : obr. je pod heslem lebka uvedeno toto: "kreslí se nejčastěji posazena nad zkříženými hnáty. Je výstrahou, varovným symbolem. Vyjadřuje pomíjivost všeho pozemského a nezadržitelnou pravdu smrti. Jsou jí označovány životu nebezpečné jedovaté látky. Zdobila černé vlajky námořních pirátů, vzbuzujíc respekt a strach napadených obětí. Je atributem svatého Aloise, sv. Františka a dalších světců".
Informace čerpány Z:
The international dictionary of graphic symbols / Joel Arnstein. -- 1. Publ. -- London : Kogan Page, 1983. -- 239 s. : il.
Symbol sourcebook : an authoritative guide to international graphic symbols / Henry Dreyfuss. -- [S.l. : s.n.], [1972]
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.02.2008 11:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu