Zmrzlý citrus
Text dotazu
Prosím o pomoc, zmrzl mi citrus. Jsou na něm plody těsně před dozráním. Tzn. světle zelené mírně do žluta.
Mám ho dát do tepla, ale nebude mít tepelný šok? Dá se vůbec nějak zachránit? Je to keřík 25 let starý.
Odpověď
Dobrý den,
jelikož jsou citrusy velice choulostivé na přesazování, rostlinu se snažte pouze lépe chránit přikrytím a na jaře uvidíte. Dejte jí dostatek času na regeneraci a adekvátně ji přihnojte, viz " Poncirus trifolia (blízký příbuzný) ta potřebuje v prvních letech ochranu proti mrazu, protože mrazuvzdornost se zvyšuje úměrně stáří rostliny. Většina rostlin, kterým omrznou větve, dokáže na jaře regenerovat a znovu se zazelenat. Ztrácíme tím čas, který rostlina potřebovala к dosavadnímu vývoji. Proto se vyhneme předčasnému vykopání zdánlivě uhynulých rostlin. U menších rostlin stačí lehčí zabalení papírem a přikrytí sudem. Na choulostivější a vzácné se zhotovují dřevěné poklopy pobité uvnitř polystyrénovými plotnami. Avšak ani zde nezapomenem přikrýt půdu kolem kmínku polystyrénem, protože uchránit kořeny je někdy důležitější než uchránit korunku." Zdroj: ŠAMLA, Jiří. Citrusářův rok. Brno: Rozrazil, 1990. s. 25. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:4cf449c0-1b81-11e9-90cf-5ef3fc9bb22f
Pozor, rostlina nesnáší průvan a prudké změny teploty i v místnosti. Rozdíl mezi teplotou u kořenů a koruny má být 1 stupeň Celsia.
Níže přikládáme poznatky z literatury. Nic konkrétnějšího jsme nenašli.
"Za druhé světové války sloužila oranžérie neboli limónie, jak ji nazývají Italové, jako vojenský lazaret a mnoho rostlin přezimujících venku tehdy zmrzlo. Některé stromky se podařilo zachránit novým vyšlechtěním, což je třeba v první řadě přičíst velké životaschopnosti starých matečních rostlin. Pohledem na pečlivě ošetřené jizvy se může návštěvník ještě i dnes přesvědčit o tomto obtížném období v životě citrusů ve Villa Castello." Zdroj: HANSEN-CATANI, Sigrid. Citrusy: -jak si je vybrat a pěstovat : podrobné návody pro nákup, řez, výsadbu a rozmnožování. Praha: Jan Vašut, 2002. s. 8. ISBN 80-7236-168-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:47262c60-5084-11e9-ba39-005056825209
"Prosinec ■ Pravidelně kontrolujte topná zařízení v zimovištích, jedna jediná příliš chladná noc může vašim citrusům způsobit citelnou újmu nebo je úplně zahubit. ■ Dbejte na hygienu v zimovišti: opadané listy pravidelně sbírejte a setřásejte z korun, kontrolujte, zda na nich nejsou škůdci. ■ Nádoby s rostlinami vyndejte z obalů, abyste mohli lépe kontrolovat stav vody; místo nich používejte podkládací misky." Zdroj: MAIER, Hans-Peter a VĚTVIČKA, Václav. Citrusy: [krok za krokem k vlastnímu citrusovému ráji]. Praha: Jan Vašut, 2008. s. 121. ISBN 978-80-7236-539-5. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:199a5590-9508-11e5-b433-5ef3fc9bb22f
"Většina citrusových rostlin totiž snáší v době zimního vegetačního klidu i teploty pod bodem mrazu; celou rostlinu zničí mráz až kolem —9 °C. V pokusech se ukázalo, že nemáme zatím odrůdu, která by snášela občas se vyskytující teploty hluboko pod bodem mrazu v zimních měsících. Se zkouškami se tedy skončilo, avšak to neznamená, že by otázka pěstování citrusových rostlin u nás byla vyřešena. Zatím zde zůstává stále možnost pěstovat citrusy v bytě nebo ve speciálních, minimálně vytápěných skleníčcích se snímatelnou střechou." Zdroj: TRUHLÁŘ, Vladimír. Citrusy a jejich pěstování v bytě a ve skleníku. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1973. s. 27. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:ba6478d0-90a0-11e2-9142-5ef3fc9bb22f
"Navíc zde koruny citrusů na zimu svazují hustými rybářskými sítěmi nebo průsvitnou tkaninou na ochranu proti studeným větrům. V severnějších oblastech štěpují podnože až nízko ke kořenům a spodní část pak zahrnou listím, takže když rostlina namrzne, není úplně zničena." Zdroj: TRUHLÁŘ, Vladimír. Citrusy a jejich pěstování v bytě a ve skleníku. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1973. s. 29. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:ba778ba0-90a0-11e2-9142-5ef3fc9bb22f
" V bytových podmínkách záleží hodně na tom, abychom teplo- tu půdy udrželi na stejné úrovni s teplotou vzduchu. Jsou-li např. v zimě rostliny přímo na okenním rámu, prochlazuje stu- dený vzduch vanoucí skulinami kořenový bal tak, že kořeny jsou ve srovnání s korunkou méně fyziologicky aktivní. Vzniká tak nerovnováha, která má velmi nepříznivý vliv na další vegetaci rostlin. Nejvhodnější je, je-li teplota půdy asi o 1 stupeň vyšší než teplota vzduchu. Pro optimální vývoj rostlin je vhodné dodržovat i rozdíl mezi teplotou denní a noční, jak je to také v přírodě, zalévat pouze vodou, která má teplotu okolního prostředí, a opět dodržovat zásadu, že čím méně tepla má rostlina, tím méně musí mít světla, vláhy a živin a naopak." Zdroj:
TRUHLÁŘ, Vladimír. Citrusy a jejich pěstování v bytě a ve skleníku. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1973. s. 33. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:bafa7740-90a0-11e2-9142-5ef3fc9bb22f
"V zimních měsících větráme nepřímo, tj. vyvětráme nejprve sousední obytnou místnost, potom v ní zatopíme a vyvětráme otevřením okna i dveří skleníček. Tak se vyvarujeme toho, že rostliny poškodíme vniknutím studeného vzduchu do skleníčku." Zdroj: TRUHLÁŘ, Vladimír. Citrusy a jejich pěstování v bytě a ve skleníku. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1973. s. 91. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:c212b830-90a0-11e2-9142-5ef3fc9bb22f
"Během zimních měsíců se snažíme do- cílit co nejnižší teploty při co nejlepším světle. Citrusy pěstujeme co nejblíže okna, prosklených dveří či stěn a pokud je to možné od listopadu do března je dobré jim vylepšovat podmínky přisvětlo- váním. 3) Citrusy nesnáší náhlé změny teploty, velké rozdíly teplot kořenů a okolí a průvan. Nejhorší umístění je u okna nad ústředním topením. Z jedné strany je rostlina ohřívána horkým suchým vzdu- chem a z druhé strany ochlazována průvanem od okna. b) studené zimování Při studeném zimování máme situaci podstatně jednodušší, protože při nízkých teplotách citrusy zastavují růst. Na podzim po snížení teploty se proto i omezí zálivka a hnojení. Na jaře při zvýšení teploty začí- náme výrazněji zalévat a hnojit a rostliny začínají bez větších problémů růst a kvést. Druh citrusu a podnože Obecně se pro pěstování v nádobách v bytech hodí rané, silně rostoucí a spíše maloplodé citrusy. Pokud chcete vypěstovat pěkné a plodící stromky citrusů, zaměřte se na odolné citrusy, které snesou i někdy vaše ne zcela šetrné pěstitelské zásahy a někdy i značně extrémní prostředí v bytě. Obecně vhodné do bytu jsou všechny drobnoplodé citrusy" Zdroj:  Rukověť zahrádkáře. Praha: Český zahrádkářský svaz v nakl. Květ, 2010, 2010(1). sv. 1 s. 61. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:4f016630-cd6c-11e2-b791-5ef3fc9bb22f
"V Soči (SSSR) chrání před zimními mrazíky citrusy igelitovými kryty. V Jugoslávii zahrnují kořeny citrusů listím a korunky obalují plátnem." Zdroj: TRUHLÁŘ, Vladimír. Pěstujeme jižní ovoce. Praha: Albatros, 1983. s. 55. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:fd6f79a0-a061-11e3-8b69-005056825209
"U světlomilných citrusů to znamená především udržení rovnováhy všech růstových (vegetačních) faktorů, tedy především o udržení rovnováhy světla, tepla, vlá- hy (vlhkosti vzduchu) a živin, zejména v zimních měsících." Zdroj: TRUHLÁŘ, Vladimír. Pěstujeme jižní ovoce. Praha: Albatros, 1983. s. 70. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:fe85f2b0-a061-11e3-8b69-005056825209
"V Praze ve Valdštejnské zahradě velmi úspěšné pěstují fí- kovníky (smokvoně). Převážně keřovité smokvoně tam byly vysázeny na místě chráněném před větrem při stěně budovy, přivázány na dřevěné držáky. Rostliny tam jsou vystaveny po větší část dne slunci, a nejenže dobře rostou, ale nesou i hojné plody. Na zimu se provádí řez, větve se přihnou co nej blíž к budově a zahrnou listím, na které se položí igelitový povlak zatížený prkny. Takto ošetřované rostliny rostou již léta bez poškození. Ani největší pokles zimní teploty je nemůže ohro- zit." Zdroj: TRUHLÁŘ, Vladimír. Pěstujeme jižní ovoce. Praha: Albatros, 1983. s. 55. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:fd6f79a0-a061-11e3-8b69-005056825209
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.02.2021 12:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu