Zmínka o Žloukovicích (Beroun)
Text dotazu
První zmínka (založení) o Žloukovicích (Beroun).
Odpověď
Dobrý den, první zmínka o Žloukovicích pochází z roku 1357, ze zakládací listiny karlštejnské kapituly, které obec patřila až do roku 1382, kdy ji král Václav IV. natrvalo přivtělil k nižborskému panství. K němu patřily až do konce vrchnostenské éry v roce 1848. Tehdy čítaly 296 obyvatel žijících v 41 domech. Stála tu již i dnešní zvonička, pravděpodobně z poloviny 18. století.
V druhé polovině se zde hodně rozšířilo pálení dřevěného uhlí v okolních lesích pro nižborskou huť, takže z velké části obec obývali uhlíři, nebo pracovali v lese. Po zrušení hutě našlo mnoho zdejších lidí práci na stavbě železnice Rakovník-Beroun (1876), která právě ve Žloukovicích přemosťuje řeku Berounku. Roku 1863 zde vznikla knihovna a také škola. Ta však musela být roku 1949 kvůli úbytku dětí zrušena. I přes veškeré změny se zde uchovala řada staveb lidového stavitelství tzv.
středočeského typu. Zatímco ve Stradonicích se uplatnily zděné stavby, Žloukovice charakterizovaly především roubenky. Žloukovice zůstávaly dlouhou dobu v podstatě odříznuty od světa, protože do nich nevedla řádná silnice, používalo se úzkých lesních cest. Teprve roku 1935 byla po odstřelu části Čerchovské skály postavena silnice spojující obec s Nižborem.
Další informace naleznete také v:
Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny / naps. Antonín Profous, Jan Svoboda, Vladimír Šmilauer. -- 1. vyd.. -- Praha :
Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960. -- 5 sv.
Informace o obci Žloukovice čerpány z oficiálních stránek města Nižbor http://www.obecnizbor.cz/os_zloukovice.htm.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2008 16:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu