Změna příjmení na nepřechýlenou variantu
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na zákon o změně příjmení - vím, že podle nové úpravy si žena může změnit příjmení na nepřechýlenou variantu, platí to ale pouze při svatbě, nebo i jindy? Např. pokud bych se jmenovala Lenka Nováková, ale nechtěla být spojována s otcovou stranou Nováků, + bych preferovala nepřechýlenou variantu příjmení, mohla bych si „jen tak“ (z osobních, ne-sňatkových důvodů) změnit příjmení např. na Lenka Dvořák? Ze samotného zákona jsem moc nepochopila, jestli to je možné, takže děkuji za odpověď :)
Odpověď
Dobrý den,
nepřechýlený tvar příjmení je možné si od 1. ledna 2022 nechat zapsat do matriční knihy a následně oficiálně používat bez jakéhokoli odůvodnění.
Do konce roku 2021 to dle novely zákona o matrikách ještě nebylo možné (kromě několika zákonem daných případů). V současnosti již však tyto podmínky neplatí.
Co se týče úplné změny příjmení, pak to možné je, ale omezeně. Podle ministerstva vnitra se povolí změna, pokud je příjmení nějak hanlivé, směšné anebo má pro to uživatel vážný důvod. Co vše je myšleno oním vážným důvodem, to již bohužel neuvádí. V takovém případě se můžete zeptat ještě na matričním úřadě v místě trvalého bydliště, kam se podávají písemné žádosti o změnu.
Podrobnější informace si můžete přečíst v následujících zdrojích, z nichž jsme čerpali.
Použité zdroje
MINISTERSTVO VNITRA [MV ČR]. Jména a příjmení. Online. 6. ledna 2024. Dostupné z: https://www.mvcr.cz/[…]/jmena-a-prijmeni-zmena-jmena-a-prijmeni.aspx. [cit. 2024-07-24].
MINISTERSTVO VNITRA [MV ČR]. Zpravodajství. Online. 2024. Dostupné z: https://www.mvcr.cz/clanek/[…]koli-dalsich-podminek.aspx. [cit. 2024-07-24].
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.07.2024 02:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu