změna jména v kalendáři
Text dotazu
Dobrý den,
chci se zeptat, jak je možné dosáhnout změny jména v kalendáři. Den památky zesnulých by měl patřit jen památce zesnulých a přijde mi opravdu nemístné přiřazovat k němu nějaké jméno.
Odpověď
Dobrý den,
elektronická encyklopedie na internetu  Wikipedie uvádí:
Tobias
mužské jméno
Svátek: 12. září
Původ: hebrejský
podle nového kalendáře
Tobiáš
mužské jméno
Svátek: 2. listopadu
Ani příručky o jménech nejsou zcela jednotné.
BAUEROVÁ, Anna. Tisíc jmen v kalendáři. Praha: Šulc a spol., 1992.: 2. listopadu Památka zesnulých; Tobiáš BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. Praha: Regia, 2003.: Tobiáš - jméno hebrejského původu vzniklé z Towijjáh, což se dá vyložit jako "bůh dobrotivý" nebo "mým dobrem je bůh". V domáckých podobách tohoto jména mají svůj původ některá příjmení jako Dobeš nebo Dobiáš. Tobiáš má svátek 12. září.
RAMEŠ, Václav. Po kom se jmenujeme? Encyklopedie křestních jmen. Praha: Libri, 2003.: Tobiáš 13. září - jména starého českého kalendáře nejčastěji užívaná v 19. a na počátku 20. století (data u jmen uvedená  jsou již mnohdy neplatná); 13. června - svátek mají Antonín a Tobiáš Nejznámější a nejpovolanější osoba, soudní znalkyně v oblasti jmen, povolování jmen, je Miloslava Knappová, která v nejnovější příručce o jménech KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Obsahuje na 14000 podob jmen českých a cizojazyčných. Původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář. Informace o jménech afrických a asijských. Praha: Academia, 2010. uvádí:  Tobiáš, jméno hebrejského původu...v překladech bibli se objevuje i tvar Tobijáš. Domácké podoby: Tobeš, Tobík, Toby, Tobiášek ap....Různá podoba tohoto jména se vyskytuje ve většině jazyků. - Dnes se i u nás vyskytuje běžně. - Jmeniny: 2. listopadu, 13. června (oboje podle starších kalendářů).
Možná  vnímáte nepatřičně oslavu svátku syna na "památku zesnulých", i když ten den má v sobě něco snad i povznášejícího. Ale 13. červen je na oslavu svátku velmi pěkný. Nezbývá než vyzvat výrobce kalendářů, aby tyto jmeniny vrátili zpět, třeba by mohli  spolu slavit Toníčkové i Tobíkové...
Z internetu:
Výzva na výrobce kalendářů... "Byl bych velice rád, kdyby náš syn mohl slavit svátek podle kalendáře jako ostatní děti," hlásí se o práva otec čtyřletého Tobiáše...." Je pravda, že obliba jména Tobiáš v posledních  letech vzrostla. "Jediný způsob, jak dostat obě jména do kalendáře, je obrátit se na vydavatele kalendářů. Ti de facto rozhodují o tom, kdo v kalendáři bude a kdo ne. Není ale nikde určeno, jaká jména v kalendáři mají být nebo dokonce být musí.
Volně čerpáno z: http://ona.idnes.cz/chceme-svatek-pro-sve-syny-volaji-otcove-tobiase-a-andelina-pov-/deti.aspx?c=A090721_145349_ona_deti_jup
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.12.2013 17:32
Lucie Kilianova píše:
Úterý 23.05.2017 09:00
Dobrý den,
také máme syna Tobiáše. Podle příruček jsem zjistila, že svátek má buď 13.6. nebo 2.11.. Jelikož je 2.11. pro nás spojeno se vzpomínkou i na mou tragicky zesnulou sestru, slaví náš Tobík svátek 13.6. Bylo by moc fajn i vzhledem k tomu, že je víc rodičů, kteří nechtějí svátek slavit na dušičky, kdyby se i červnové datum dostalo do kalendáře.
Děkuji a přeji hezký den
Lucie
antonie píše:
Neděle 13.08.2017 11:00
Dobrý den, také máme Tobíska. nechápu, jak mohl někdo přiřadit jméno Tobiáš na Památku zesnulých. Zemřela mu sestřička a při vzpomínce na ni, slavit by bylo opravdu morbidní. Ráda bych věděla, na koho je možné se obrátit, aby jméno Tobias, nebo Tobiáš bylo přiřazeno k 13.6. jako to mají na Slovensku.
PSK - admin píše:
Pondělí 14.08.2017 15:44
Dobrý den, Váš dotaz souvisí tak trošku s dotazem, který jsme zpracovávali před časem, viz Archiv PSK.
Podle příručky dr. Miloslavy Knappové má Tobiáš jmeniny 2. listopadu nebo 13. června (oboje podle starších kalendářů). Můžete tedy slavit svátek s Tobiášem v červnu, příp. v září.
…kalendáře mohou vydávat různé obchodní organizace splňující zákonem stanovené podmínky, aniž by jména uváděná v kalendáriu podléhala nějakému obecně závaznému schvalování.
Podobné dotazy, jako je ten Váš, měli i někteří další tazatelé, viz archiv PSK na www.nkp.cz.
Např.:
"zajímalo by mě, odkdy a pokud možno i z jakého důvodu nejsou v kalendáři jména jako je například Michael..."
"chci se zeptat, jak je možné dosáhnout změny jména v kalendáři. Den památky zesnulých by měl patřit jen památce zesnulých a přijde mi opravdu nemístné přiřazovat k němu nějaké jméno..."
Jmeniny nebo také svátek je zvyk, který vychází z katolické praxe uctívání svatých.
Každý svatý (blahoslavený, ctihodný) je připomínán v jeden den v roce, v naprosté většině případů se jedná o den jeho smrti.
V průběhu let však vznikaly vedle kalendářů církevních i kalendáře civilní a byly mezi nimi rozdíly.
Na vydávání kalendářů se vztahuje zákon č. 37/1995 Sb., o neperiodických publikacích, ve znění zákona č. 320/2002 Sb. (M. Knappová - Jak se bude vaše dítě jmenovat, ACADEMIA/Praha 1996)…
PhDr. M. Knappová, nejznámější a nejpovolanější osoba, soudní znalkyně v oblasti jmen a povolování jmen, ve své publikaci uvádí, že většina vydavatelů používá civilní občanský kalendář z počátku 90. let, který event. doplňuje podle své úvahy na některé datum dalším jménem, např. dle kalendářů starších, církevních apod. Nejde ovšem o žádnou obecně závaznou úpravu, ale pouze o realizaci záměru toho konkrétního vydavatele...
http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/neuvedena-jmena-v-kalendari
Ale ani příručky o jménech nejsou zcela jednotné - např. Tobias má svátek 12. září, podle nového kalendáře má Tobiáš svátek 2. listopadu, někdy se také uvádí 13. září spolu s Antonínem.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Obsahuje na 14000 podob jmen českých a cizojazyčných. Původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář. Informace o jménech afrických a asijských. Praha: Academia, 2010.
Volně čerpáno z: http://ona.idnes.cz/[…]/deti.aspx?c=A090721_145349_ona_deti_jup
http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/zmena-jmena-v-kalendari
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu