změna hranic ČS(S)R
Text dotazu
Podle srovnání současné a historické mapy (cca 1850) na www.mapy.cz lze najít několik míst, kde státní hranice dnes a tehdy odlišuje (např. u Labské boudy v Krkonoších). Lze někde vidět seznam těchto míst a důvody těch změn? Případně, kam se mám obrátit s dotazem. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
otázka státních hranic spadá do oblasti práva a historie a je poměrně složitá. Hovoří se o státním území, přičemž jeho hranice nemusí vždy být jednoznačně stanovena - k tomu by se i dnes našly ve světě případy. Přesná hranice bývá obvykle stanovena mezinárodní dvoustrannou smlouvou a její podoba je věcí politického jednání, v dějinách státu tak dochází pochopitelně k řadě změn. Podrobné pojednání o státních hranicích Československa a ČR pro období od roku 1918 do 2004 spolu s rozborem a vymezením pojmů najdete v knize:
Státní hranice Československa a České republiky / Jaroslav Sovinský. -- Vyd. 1.. -- Praha : Všehrd, 2005. -- 310 s. : il., portréty ; 21 cm
O českých hranicích od 19. století do současnosti pojednává kniha:
Hry o hranice / Čeněk M. Kadlec. -- Vyd. 1.. -- Česko : Čeněk M. Kadlec, 2001. -- 270 s. : il., mapy ; 21 cm
S dotazem se lze obrátit nejspíše na Ústav státu a práva AV ČR, popřípadě na některou z právnických fakult.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.12.2007 15:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu