Žlutý ďábel
Text dotazu
Dobrý den,
existuje několik knih s titulem Žlutý ďábel. Který je ten, o kterém se mluví ve filmu Cesta do hlubin škudákovi duše? Ve které knize vystupuje Ahmed? Nebo je to fikce, výmysl?
Děkuji Vavříková
cituji:
(Peterka jde žádat o navrácení knihy Žlutý ďábel.)
Peterka: Echm echm.
profesor Šeda: Ha, šejk Peterka. Copak nám nesete?
Peterka: Prosím, pane profesore, chtěl jsem vás prosit, abych nemusel panu řediteli hlásit...
profesor Šeda: Pro tentokrát vám to ještě promíjím, ale ať se mi to neopakuje. Jděte.
Peterka: Prosím, pane profesore, chtěl jsem vás prosit, jestli by jste nebyl tak laskav a tu knížku mi vrátil.
profesor Šeda: Co?
Peterka: Chtěl jsem si dočíst jen kapitolu.
profesor Šeda: Ven!
Peterka: Jestli byste mi neřekl, zda se podařilo Ahmedovi uniknouti
Odpověď
Dobrý den,
prošli jsme různé tituly s názvem Žlutý ďábel a ani v jedné jsme nenašli postavu Ahmeda, o kterého se zajímá žák Peterka ve známém filmu Cesta do hlubin študákovi duše.
Předpokládáme tedy, že kniha ve filmu je spíše smyšlená.
Prošli jsme následující tituly:
* DARK, Jason. Žlutý ďábel: neuvěřitelné a záhadné příběhy Jasona Darka. Brno: MOBA, 1998. 55 s. Na stopě hrůzy John Sinclair; sv. 100. ISBN 80-7173-776-3.
* GREY, John G. Žlutý ďábel. 2. vyd. Praha: Ivo Železný, 1992. 63 s. Rodokaps. Knihovnička westernů. ISBN 80-7116-140-3.
* CURWOOD, James Oliver. Žlutý ďábel. Autorisované vyd. 212 s., [4] l. obr. příl.
* ŠUBERT, František H. Žlutý ďábel: detektivní román. Autorisované vydání. Praha: Jan Naňka, 1937. 175 s. Serie Akmè; [sv. 38].
O knize se zmiňuje např. internetová stránka http://ld.johanesville.net/zak-01-cesta-do-hlubin-studakovy-duse?page=3, kde se můžete dočíst:.
"Oblíbená četba dítek nezbedných vypadá naproti tomu takto: Sněhurka a trpaslíčkové, Zrzavý Irčan, Černá rakev plukovníkova, Portugalský překlad ruských bylin, Pohádka o princezně Pampelišce, Švejk, Sbírka čínských přísloví, Védy a Upanišády, Milenky starého kriminálníka, Žlutý ďábel, Zločin profesorův a jiná průbojná díla, jichž názvy jsou z větší části vymyšleny."
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.05.2014 15:31
Petr Ourednik píše:
Pátek 26.02.2016 12:58
Dobry den,
je mozne, ze jste pominuli pri badani knihu:
Hugh Fleming, Žlutý ďábel; vydání:vJan Naňka 1937
10 nejlépe hodnocených
knih
Liverpoolský kohout [80%]
Hugh Fleming
je pseudonym, pod kterým publikuje František H. Šubert
Autor detektivních a dobrodružných knih, a chlapeckých knih s přírodní tématikou (Tábor v Měsíčním údolí, 1941, Srub nadřekou, 1942, Stezka odvahy, 1943 ad). Psal pod pseudonymy: Hugh Fleming, Henry Nelson, F. Schubert.
Obsah knihy bohuzel neznam, sam bych rad vedel, zda se jedna o tuto knihu.
Petr Ourednik
PSK - admin píše:
Pátek 26.02.2016 13:52
Děkujeme za Váš komentář. Pokud budeme mít knihu ve fondu, podíváme se do ní a výsledek v komentářích, popřípadě i v textu odpovědi, uvedeme.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu