Žlutá duhovka zvířat
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, proč má většina zvířat se svislou zorničkou žluté oči (hlavně plazi). Vím, jaký pigment tu "žlutookost" způsobuje, ale nevím, proč u tohoto typu očí převládá právě on. Jestli v tom figuruje nějaká evoluční výhoda...
Odpověď
Dobrý den,
uvádíme Vám informace, které jsme nalezli k tématu žlutých očí u zvířat.
Ve vašem dotazu jste zmiňovala především plazy. Poměrně obsáhle a zároveň na vědecké úrovni je zrak plazů popsán v knize Plazi = Reptilia.
Na straně  21 se můžete dočíst následující:
"... Oči hadů nemají chrupavčitý kryt ani sklerotikální prstenec. Noční a skrytě žijící formy mají na sítnici převážně nebo pouze tyčinky, naopak mnozí výhradně denní užovkovití hadi mají na sítnici pouze čípky (podobně jako řada denních ještěrek) a ve tmě jsou prakticky slepí. Úlohu žlutého filtru, zlepšujícího vidění u denních forem, plní u hadů žluté zbarvení čočky, kdežto u ještěrů mají tuto funkci kapičky žlutého tuku přímo v čípcích. Čočka hadů je obvykle velmi tvrdá, pouze výjimečně měkká (Natrix)."
Pokud máte zájem podrobněji zkoumat nejenom zrak, ale také další smysly plazů, doporučujeme Vám výše uvedenou knihu prostudovat. Její dostupnost v českých knihovnách jednoduše zjistíte prostřednictvím Souborného katalogu ČR, který je volně dostupný na adrese http://aleph.nkp.cz/F (báze SKC).
Co se týká žlutého zbarvení očí např. u koček, zde se jedná spíše o genetiku. Všechna koťata mají po narození světle modré oči, přibližně ve 4. nebo 5. týdnu života se barva mění. přírodní pigment se jim začne usazovat v duhovce a oči postupně tmavnou. Bílé kočky mají nejčastěji modré, zelené, žluté nebo měděné oči; ostatním kočkám se s tím jak budou růst mění na zelené, žluté nebo měděné. (čerpáno z knihy BECCKER. Kočka: dopadne vždy na všechny čtyři?, 2010) Na adrese http://www.ifauna.cz/kocky/clanky/r/detail/6670/oci-kocek/ je uvedeno: "Barva očí je dána geneticky, zbarvení ovlivňuje duhovka, která má pigmentové buňky obsahující černé, hnědé nebo žluté barvivo. Variabilita zbarvení kočičího oka je závislá na množství pigmentu a rozptylu světelných paprsků v duhovkách."
Pro podrobnější studium doporučujeme následující publikace:
* BARUŠ, Vlastimil aj. Plazi = Reptilia. 1. vyd. Praha: Academia, 1992. 222 s. Fauna České a Slovenské Federativní Republiky; Sv. 26. ISBN 80-200-0082-8.
* LAND, Michael F. a NILSSON, Dan-Eric. Animal eyes. 2nd ed. Oxford: Oxford University Press, 2012. xiii, 271 s., [4] s. obr. příl. Oxford animal biology series. ISBN 978-0-19-958114-6.
Pokud byste potřebovala podrobnější či odbornější informace, doporučujeme Vám obrátit se spíše na odborníky - např. veterináře nebo pokud studujete, tak profesory.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.12.2014 10:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu