zlratky časopisů
Text dotazu
Dobrý den, z citací starší literatury mám několik zkratek rumunských regionálních periodik, která vycházela před 1945, a nepodařilo se mi nikde vypátrat jejich celá jména, takže je nemůžu v katalozích vyhledat. Jedná se o
následující časopisy a ročníky:
AIGR (Anual Institutilor??...)14/1931
B-H 1/1913, 5/1917, 14-15/1927
MKFIÉJ 1914(za r.1913), 29/1933, 1950 (za 1943)- zřejmě psáno maďarsky,příp. v Maďarsku vydáváno?
Érd. Múz. 1879, 45/4940 (maďarsky)
PMJH 1/1924
Földt. Közl. 43/1913 (maďarsky)
Odpověď
Dobry den,
z Vami uvedenych zkratek rumunskych a madarskych casopisu se nam podarilo rozlustit zkratky Földt. Közl., Érd. Múz., PMJH a AIGR.
U casopisu "Erdélyi múzeum" a "Földtani közlöny" souhlasi Vami uvedene rocniky a s udaji v nemeckem soubornem katalogu ZDB (http://zdb-opac.de). U casopisu "Anuarul Institutului Geologic al României" nesouhlasi cislovani rocniku, nektere katalogy uvadeji, ze rocnik 14 vysel v roc 1929, v roce 1931 pak rocnik 16. Jiny casopis, ktery by mohl pouzivat zkratku AIGR, jsme vsak v bibliografii nenalezli.
Zkratka B-H mohla byt snad pouzivana pro casopis "Bulletin de la Section Historique", ale ani u tohoto casopisu zcela nesouhlasi cislovani rocniku, v ZDB jsou uvedeny rocniky nasledujicim zpusobem - 1.1912/13, 13.1927, 14.1928. Pismeny BH zacinaly nazvy i nekolika dalsich periodik, napr. Brassoi Hirlap (pravděpodobně vydavan od roku 1927), Bukowinaer Holzrundschau a Bursa horticola romana (pravděpodobně vydavan od roku 1922).
Vice informaci k casopisum naleznete napr. v nemeckem soubornem katalogu ZDB
(http://zdb-opac.de) nebo v katalozich Biblioteca acadeieri romane (http://www.bar.acad.ro/, http://www.biblacad.ro/).
V soucasne dobe maji casopisy krome plneho nazvu i oficialni zkratky, mezi nimz jsme vsak hledane zkratky nenasli. Predpokladame, ze Vami uvedene zkratky nejspise vychazely z pocatecnich pismen nazvu periodik, mohlo vsak jit o zkratky uzivane pouze pri publikovani v konkretnim periodiku nebo zname v odborne komunite. Z nasi zkusenosti se spravnost identifikace periodika nejlepe potrvrdi,  pokud se v periodiku podari nalezt konkretni clanek. Podle Souborneho katalogu CR (http://skc.nkp.cz) se v CR nachazi u vetsiny casopisu  alespon jeden z pozadovanych roku.  Plne nazvy knihoven vcetne kontaktu naleznete primo v Soubornem katalogu CR nebo v bazi ADR (http://sigma.nkp.cz/cze/adr). Pokud znate nazvy clanky, ktere mely byt v techto casopisech publikovany, muzeme je overit u tech titulu, ktere jsou ve fondu NK CR (ABA001).
AIGR 14/1931 = Anuarul Institutului Geologic al României
* Souborny katalog CR - 1931 v ABA001, ABD013 http://www.mnir.ro/ro/departamente/publicatii/adrian-balasescu/dinu_et_al_iron_gates.pdf
Érd. Múz. 1879, 45/1940 = Erdélyi múzeum
http://arheologie.ulbsibiu.ro/publicatii/bibliotheca/relatii%20interetnice%20in%20transilvania/abrevieri%20bibliografice.htm
* Souborny katalog CR - 1879 neni v CR hlasen,  1940 v ABA007 a BOA001
Földt. Közl. 43/1913 = Földtani közlöny
* Souborny katalog CR - 1913 v ABA001, ABC023, BOA001, OPE301
PMJH 1/1924 = Publicaţiile Muzeului Judeţean Hunedoara
* Souborny katalog CR - vyskyt v CR neni hlasen, pro overeni spravnosti bychom Vam doporucovali kontaktovat rumunskou akademickou knihovnu
(http://www.biblacad.ro/)
B-H 1/1913, 5/1917, 14-15/1927 = Bulletin de la Section Historique
* Souborny katalog CR - 1913 v ABA007, 1917 neni hlasen na uzemi CR, 1927 v ABA007, OLD001
U zkratky MKFIÉJ se domníváme, že mohla byt uzivana pro casopis, respektive rocenku A Magyar Királyi Földtani Intézet évi jelentései. V clanku na http://www.sci.u-szeged.hu/eghajlattan/baba/Geczy.pdf jsme nasli tento zapis citovaneho periodika - MKFI évi jel.
Podle nemeckeho souborneho katalogu ZDB (http://zdb-opac.de) se nazev rocenky menil nasledujicim zpusobem:
* A Magyar Királyi Földtani Intézet évi jelentései (madarske vydani) - vydavano v letech 1885/91 - 1920/23(1925); 1924(1928)[?]
* Jahresbericht der Königlich-Ungarischen Geologischen Anstalt (nemecke
vydani) - vydavano v letech 1882(1883) - 1916(1918); 1917/24(1934)
* A Magyar Királyi Földtani Intézet évi jelentései = Relationes annuae Instituti Regii Hungarici Geologici  - vydavano v letech 1925/28(1935) -
1936/38(1942)
* A Magyar Állami Földtani Intézet évi jelentése = Relationes annuae Instituti Geologici Publici Hungarici = Annual report of the Geological Institute of Hungary (ISSN 0368-9751) - vydavano v letech 1939/40(1943/50) - 1990(1992); 1992/93(1996/99) -
V Soubornem katalogu CR (http://skc.nkp.cz) jsme nalezli vice knihoven, ktere maji casopis ve svem fondu, bohuzel vzhledem ke komplikovanejsimu vyvoji casopisu nedokazeme bez presne citace clanku zcela spolehlive urcit, na kterou knihovnu byste se mel v pripade zajmu o kopie nebo overeni udaju o clanku obratit. Nejkompletnejsi kolekci by mela mit podle Souborneho katalogu CR ve svem fondu Knihovna Akademie ved (http://www.lib.cas.cz).
Vice informaci k madarskym a rumunskych periodikum by Vam zajiste poskytly narodni knihovny techto statu. NK CR ma ve svem fondu vyberove bibliografie dokumentu vydavanych v obou zemich, nicmene kompletni zdroje jsou samozrejme dostupne primo v danych narodnich knihovnach. Pracovnici techto narodnich knihoven mohou mit k dispozici i dalsi materialy, ktere nejsou dostupne ve fondu NK CR nebo nebyly zatim vydany tiskem pripadne zverejneny na internetu.
* National Széchényi Library - http://www.oszk.hu/index_en.htm, madarska NK poskytuje obdobnou sluzbu jako je Ptejte se knihovny v CR, formular naleznete na http://libinfo.oszk.hu/kerdezzen.php, v madarske NK muzete kontaktovat i narodni bibliograficke stredisko (bibliogr@oszk.hu)
* The National Library of Romania - http://www.bibnat.ro/menu.php, biblioteca@bibnat.ro, formular pro dotaz muzete vyuzit na http://www.bibnat.ro/referinte.php, dalsi kontakty na specializovana oddeleni (vcetne informacnich sluzeb a oddeleni narodni bibliografie) naleznete na http://www.bibnat.ro/organizare.php
pouzita literatura:
* Publicaţiunile periodice româneşti (ziare, gazete, reviste). Tom IV, Catalog alfabetic: 1907-1918. Bucureşti : Editura Academiei Române, 2003. 867 s.
* Publicaţiunile periodice româneşti (ziare, gazete, reviste). Tom II, Catalog alfabetic: 1925-1930. Bucureşti : Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1969. 1195 s. ISBN 973-27-0980-4 (t. 4 : váz.).
* KEMÉNY, György. Magyarország idoszaki sajtója 1911-tol 1920-ig. Budapest : A Magyar. Nemz. Múzeum Orsz. Széchényi Könyvtára, 1942. 474 s.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.09.2008 10:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu