Zlatý medvěd a Stříbrná palma
Text dotazu
Od kterého roku se udělují ceny Zlatý medvěd a Stříbrná palma?
Odpověď
V knize Kronika filmu jsme nalezli nasledujici informace:
Kronika filmu. Praha : Fortuna Print, 1995. s. 199. ISBN 80-85873-39-7
Zlaty medved (Goldener Baer)- Berlin (festival poradan od r. 1951)
- prehled drzitelu -
http://archiv.berlinale.de//en/service/preise/goldenerbaer/f_main.html
- stránky festivalu - http://www.berlinale.de
Zlata palma (Palme d'Or) - Cannes (festival poradan od r. 1946) - poprve byla Zlata palma udelena v roce 1955 snimku americke produkce - Marty - v rezii Delberta Manna - prehled udelovanych cen -
http://www.festival-cannes.com/palmares/index.php?langue=6002 - prehled drzitelu -
http://www.festival-cannes.com/palmares/index.php?langue=6002&tp=lmcm
- stranky festivalu - http://www.festival-cannes.com/
Stribrna palma se take vztahuje k mezinarodnimu filmovemu festivalu v Cannes, nicmene v prehledu udelovanych cen neni uvedena, respektive takto oznacovana. Na internetu jsme nalezli nekolik filmu, ktere jsou drziteli Stribrne palmy. Podle prehledu udelenych cen na strance http://www.festival-cannes.com byla temto filmum udelena napr. Prix special du Jury nebo Grand Prix Special du Jury, napr.:
1957 - Prix spécial du Jury (Ex-aequo) - KANAL by Andrzej WAJDA (Silver
Palm, Cannes, 1957)
1961 - Prix spécial du Jury - MATKA JOANNA OD ANIOTOW by Jerzy KAWALEROVICZ (... which was awarded a Special Price of the Jury "The Silver Palm" at the
1961 Cannes Film Festival)
1974 - Grand Prix Spécial du Jury - IL FIORE DELLE MILLE E UNE NOTE by Pier Paolo PASOLINI (Oceneni: na MFF Cannes 1974 - Velka cena poroty, Stribrna palma a nominace na Zlatou palmu za rezii)
Podrobne informace o udelovanych cenach naleznete i na stránce http://www.imdb.com/Sections/Awards/Cannes_Film_Festival/awards_summary,
cena Grand Prize of the Jury (Grand prix (spécial) du jury) je zde charakterizovana jako druha nejvyssi udelovana cena po Zlate palme.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
30.01.2008 12:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu