Zlatý fond literatury
Text dotazu
Dobrý den,
mohli byste mi napsat, co přesně je ZLATÝ FOND LITERATURY a kteří autoři do
něj patří?
Odpověď
Dobrý den,
v České Republice jsme nenalezli žádný oficiálně budovaný zlatý fond české nebo světové literatury. Termínem "zlatý fond" se rozumí výběr toho nejlepšího v dané oblasti (přesný výklad sousloví encyklopedie bohužel neuvádí).
Příkladem Vám uvádíme následující zlaté fondy, pro názornost jsme vybrali více oblastí:
* Zlatý fond českého ekonomického myšlení - jedná se o fond knih, které mají vztah k historickému vývoji českého ekonomického myšlení - počínaje první "národohospodářskou" učebnicí na pražské universitě napsanou Josephem Sonnenfelsem v roce 1765 a konče díly vydanými v prvních letech po skončení druhé světové války. Fond spravuje Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE. Fond naleznete na adrese http://www.econlib.cz/zlatyfond/index.htm ; podrobnější informace o fondu na http://www.econlib.cz/zlatyfond/html/o_zlatem_fondu.htm .
* Zlatý fond denníka SME - jedná se o digitalizovanou sbírku děl klasiků slovenské literatury, v současné době je již digitalizováno 1417 literárních děl. Fond spolu s dalšími informacemi o něm naleznete na adrese http://zlatyfond.sme.sk/index.php .
* Zlatý fond (české) literatury pro děti a mládež - informace o fondu získáte např. v následujících článcích (záznamy vyhledány v bázi ANL na adrese http://aleph.nkp.cz/F/ ):
SOUČKOVÁ, Alena. Čtenářství a nečtenářství aneb Zlatý fond české literatury pro děti. In: U nás. Hradec Králové. Roč. 5, č. 4 (1995), s. 163-167. ISSN 0862-9366.
ŠUBRTOVÁ, Milena. Zlatý fond české literatury pro děti a mládež. In: Duha. Brno. Roč. 9, č. 3 (1995), s. 2-7.
ŠMAHELOVÁ, Hana; ŠUBRTOVÁ, Milena. Zlatý fond literatury pro děti. In: Zlatý máj. Roč. 40, č. 1 (1996), s. 2-6.
Zlatý fond literatury pro děti podruhé. In: Zlatý máj. Roč. 40, č. 4 (1996), s. 146-148.
* byla vydána kniha: HERFURT, Ivan. Zlatý fond světové kinematografie : 100 filmů vybraných anketou UNESCO. 1. vyd. Praha : Horizont, 1986. 317 s.
Setkat se také můžete s různými edicemi DVD věnovanými tomu nejlepšímu z filmu, např. světová kinematografie: http://www.dvdobchod.cz/dvd-kolekce-zlaty-fond-svetove-kinematografie-8-dv-22037 ; česká kinematografie: http://topfun.centrum.cz/tiskove-zpravy/zlaty-fond-ceske-kinematografie-na-topfun .
* Dále byly/jsou vydávány různé edice, které zahrnují klasická díla ať již české nebo světové literatury. Jedná se např. o:
Edice "Světová knihovna" Ottova nakladatelství, vydávaná od konce 19.století do 30.let 20.století Edice "Světová literatura" Lidových novin Edice "Slunovrat" nakladatelství Československý spisovatel Knihy v jednotlivých edicích můžete dohledat např. v Souborném katalohu ČR , který je dostupnýna adrese http://aleph.nkp.cz/F/  Do vyhledávacího formuláře stačí zadar název edice a příp. i nakladatelství, abyste nezískala příliš mnoho i nerelevantních výsledků.
HLedali jsme informace také na internetových stránkách Ústavu pro českou literaturu AV ČR (http://www.ucl.cas.cz/ ), ovšem bohužel bezúspěšně (můžete také kontaktovat knihovnu Ústavu, zda případně takováto databáze bude budovaná či snad v minulosti byla, kontaktní údaje naleznete na adrese http://www.ucl.cas.cz/cs/knihovna/oteviraci-doba ).
Použité encyklopedie pro výraz "zlatý fond":
* Ottův slovník naučný : illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. V Praze : J. Otto, 1888-1909. 28 sv.
* Universum : všeobecná encyklopedie. Vyd. 1.. Praha : Odeon, 2000-2001. 10 sv.
* Masarykův slovník naučný : lidová encyklopedie všeobecných vědomostí. Praha : Československý kompas, 1925-1933. 7 sv.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.05.2011 08:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu