Zkratky autorů
Text dotazu
Dobrý den,
Lidové noviny z července 1926 mají pod titulky převzatých úvodníků
následující zkratky:
- A.L. - Brno 14. července
- rd - Paříž 10. července
- a - Londýn 28. června
- g - Praha 15. července
- P - Praha 16. července
- vd - Pešť 19.července
- A. - Varšava 19. července
Prosím Vás o pomoc, zda-li mi můžete objasnit význam těchto \"šifer,\" abych mohla určit autorství.
Děkuji za odpověď. Můžete připojit něco o životě těchto autorů?
Odpověď
Dobrý den,
z Vámi uvedených šifer se nám podařilo poměrně spolehlivě rozluštit pouze zkratku rd (Richard Weiner).
rd. - časop. šifra, jíž používal spis. a novinář Richard Weiner (nar.
6.11.1884 v Písku, zem. 3.1.1937), byl vlastně chemik, ale věnoval se novinářské práci a postupně pracoval v red. Venkova, Nár. listů a posléze jako pařížský dopisovatel Lid. novin (od r. 1919 do r. 1936, kdy byl po svém onemocnění vystřídán Dr. Ivo Ducháčkem) ...
Zkratku vd používal prof. Jindřich Vodák, který také psal do Lidových novin.
U této šifry si však bohužel vzhledem k níže citovaným údajům nejsem příliš jistí jejím správným rozluštěním.
Vd. - novinář. šifra, jíž ve svých kritických článcích na začátku své publicistické činnosti používal prof. Jindřich Vodák, viz heslo -jv-
-jv- - prof. Jindřich Vodák (7.11.1867-10.4.1940) - ... později psal do ... "Lidových novin" ...
Zkratku g používali mezi jinými i Václav Koenig a Karel Elgart:
g. - Václav Koenig, narozen 1897, popraven 1944, novinář a publicista v Praze, redaktor čas. Čsl. republika, Lid. noviny, posléze ČTK g - Karel Elgart, narozen 1874, zemřel 1929, středoškolský profesor v Olomouci, pedag.
spis., beletr., dram., divadel. a liter. kritik. Přisp.:
Čs. republika, Lid. noviny, Lumír, Moravskoslezská revue, Zvon atd. Kromě zkratky g používal i poměrně velké množství dalších šifer.
Ostatní šifry (A.L., a, P, A.) byly podle dostupných slovníků poměrně hojně používané. U žádného z autorů, kteří je při své novinářské činnosti využívali, bohužel není uvedeno, že by danou šifrou podepisovali příspěvky do Lidových novin, případně že by do tohoto periodika vůbec přispívali.
Použitá literatura:
DOLENSKÝ, Antonín. Slovník pseudonymů a kryptonymů v československé literatuře. 3. přeprac. vyd. Praha : A. Dolenský, 1934. 155 s.
TAUŠ, Karel. Slovník cizích slov, zkratek, novinářských šifer, pseudonymů a časopisů pro čtenáře novin. II. oprav. a dopl. vyd. Blansko : Nakladatel Karel Jelínek, 1947. 830 s.
VOPRAVIL, J. Slovník pseudonymů v české a slovenské literatuře : (anagramů, kryptonymů, značek, jmen původních, přijatých, dvojitých, polatinštělých atd.). Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1973. 1540 s.
Rozluštění zbývajících šifer bude s největší pravděpodobností velmi komplikované. Doporučovali bychom Vám obrátit se na následující instituce, které by Vám snad mohly v dalším pátrání pomoci:
Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Centrální a novinářská knihovna http://knihovna.czweb.org/clanek/knihovny.php
Ústav pro českou literaturu AV ČR
http://ww.ucl.cas.cz
Moravský zemský archiv - v archivu je uložen fond "Lidové noviny Brno"
http://www.mza.cz/
Název fondu (sbírky): Lidové noviny Brno Uloženo v archivu: Moravský zemský archiv v Brně Místa vzniku fondu Brno Časový rozsah: 1912-1952
Metráž: 17,28 bm (vše je zpracováno a inventarizováno) Fond je přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu (sbírky): Lidové noviny - brněnská redakce Tematický popis: ve fondu jsou uloženy jednak osobní spisy zaměstnanců,jednak významná korespondence s mnoha spolupracovníky listu, jednak hospod.spisy z činnosti LN - velmi významný archiv Archivní pomůcky PLETKA V.: LIDOVÉ NOVINY BRNO 1912 - 1952.
Inventář, 1953, s. 86, ev.č. 1209.
Památník národního písemnictví - v Literárním archivu je uložen fond "Lidové noviny"
http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/
Název fondu (sbírky): Lidové noviny
Uloženo v archivu: Literární archiv Památníku národního písemnictví Místa vzniku fondu Brno; Praha Časový rozsah: 1910-1954
Metráž: 22,00 bm (z toho nic není zpracováno) Fond není přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu
(sbírky): LIDOVÉ NOVINY 1892 - 1952; deník vydávaný v Praze a v Brně.
Tematický popis: 1. Korespondence přijatá (redaktorů LN J. Kolaříka, F. Šelepy aj.). 2. Rukopisy (J. Čapek, V. Černý, J. Durych, K. Engliš, L. Jiránek, J. Křička, O. Mrkvička, F. Peroutka, K. Poláček, E. Valenta ad.). 3. Výstřižkový archiv.
Archivní pomůcky: nejsou
Lidové noviny, a.s.
internet@lidovky.cz
Základní životopisné údaje je většinou možné získat z Databaze národních autorit NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/aut). U Rudolfa Procházky jsou v této bázi uvedeni dva autoři tohoto jména, nicméně předpokládáme, že by pravděpodobně mělo spíše jít o R.Procházku žijícího v letech 1888-1964.
Další údaje jsme doplnili ze Slovníku pseudonymů v české a slovenské literatuře a knihy Kdy zemřeli. O A.Leštovi obsahuje báze autorit velmi málo údajů a v dostupné referenční literatuře jsme o něm nenašli žádné zmínky.
Podrobnější informace nám poskytli kolegové ze Slovanské knihovny.
Asen Leštov
Překladatel z bulharštiny, pořadatel antologie bulharské poezie.
informace získané ze Slovanské knihovny:
- Asen Leškov je rovněž na Googlu v souvislosti s překlady Čapka a na italském portálu v souvislosti s bulharským básnikem Nikolajem Lilievem.
- jinak studoval v Brně, kde se setkal s Kožíkem; byl prý pravicově zaměřený
Pokud byste potřebovala další informace, doporučovali bychom Vám obrátit se na bulharskou národní knihovnu http://www.nationallibrary.bg/, cbi@nationallibrary.bg.
Václav Koenig (báze AUT uvádí i podobu příjmení König), 1897-1944
- Narozen 22.10.1897 v Praze, popraven v Mnichově 5.9.1944. Redaktor ČTK, novinář. Překladatel z ruštiny.
VOPRAVIL: ... Nov. a public. v Praze, red. čas. Čsl. republika, Lid. noviny, posléze ČTK; překl. z ruš. (Dostojevskij, Gogol, Gorkij, Merežkovskij, Sejfullina, Erenburg aj.). Pseudonymy: 1. g., 2. Václav König
KUNC: ... Nekrology: Svob. nov. 7.9.1945, s. 1-2 a 19.12.1946. s. 5. - Svob.
slovo 4.9.1945. s. 2. - sborníček: "In memoriam V. Königa", P., 1946 heslo Václav Koenig: Lexikon české literatury : osobnosti, díla, instituce.
[Díl] 2, H-L, Svazek II, K-L. Praha : Academia, 1993. s. 770. ISBN 80-200-0469-6.
In memoriam Václava Königa : 5.IX.1944. Praha : Aventinum, 1946. 56 s.
signatura: 54 K 16000
Václav Koenig, 1852-
- Narozen roku 1852 v Polici nad Metují. Lektor němčiny na technice v Brně.
Práce v oboru.
Rudolf Procházka (pseudonym Rudolf Myzet), 1888-1964 Narozen 11.6.1888 v Horoměřicích, zemřel 28.11.1964 v Praze. Herec, filmový scénárista, redaktor, časopisecké články.
VOPRAVIL: ... Herec a scénárista, nov., ve dvacátých letech red. čas. Ćes. film a Divadlo. Přisp.: Lid. noviny, Pásmo, Pestrý týden, Rozpravy z Aventina aj. Pseudonym: 1. Rudolf Myzet (všeobecný)
Procházka, Rudolf, 1889-1945
Narozen 8.12.1889 v Českých Budějovicích, zemřel 7.7.1945. PhDr., redaktor, publicistické práce, pořadatel monografických sborníků osobností, též památníků všesokolských sjezdů, překladatel z francouzštiny a němčiny.
použité zdroje:
KUNC, Jaroslav. Kdy zemřeli...? : přehled českých spisovatelů a publicistů zemřelých od 1.1.1937 do 31.12.1962. Praha : Státní knihovna ČSSR - Národní knihovna v Praze, 1962. s. 127.
AUT - Databáze národních autorit NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/aut)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
28.11.2007 09:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu