zkratka UVA
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych zjistila, co přesně znamená zkratka UVA. Jednalo se o obchod, kde
se prodávaly ručně vyrobené předměty z přírodních materiálů.
Odpověď
Dobrý den,
po konzultaci s kolegy z Národopisného oddělení Národního muzea jsme zjistili, že zkratka UVA znamená umělecká výroba. Před rokem 1989 se jednalo o prodejny výrobků lidového umění spadajících pod ÚLUV, ústředí lidové umělecké výroby.
Po zániku sítě prodejen obchodů většinou s názvem Krásná jizba, se prodeje s lidovým sortimentem ujali soukromí obchodníci a dnes se na trhu ustálilo několik firem specializovaných na nabídku tohoto zboží (ČNP Manufaktura, Domestika, UVA, LUTA, Jizba a jiné.).
Pokračováním zaniklých prodejen českých lidových řemesel je prodejna UVA v Praze-Radotíně(kromě jiných měst), která vznikla v roce 1998 a nabízí široký sortiment řemeslného, uměleckého i dárkového zboží, http://www.uvahu.cz/ .
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
11.10.2011 14:21
Petr píše:
Sobota 21.03.2015 08:25
Značka UVA se v RČs objevuje již před 2.sv.válkou a to jako "Trade mark", tedy registrovaná obchodní značka. Vlastním několik jejich etiket od vín (sem je přiložit nelze). Bohužel se mi zatím o této značce nepodařilo zjistit nic víc...
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu