Zkratka s. M.
Text dotazu
Prosím o vysvětlení, co znamená zkratka S. M. před
církevním jménem milosrdných sester sv. Karla Boromejského (snad i jiných
řádů či kongergací).
Odpověď
Dobrý den,
zkratka s. M. znamená sestra Marie, když ženy přijímají řeholní jméno, tak před něj přijímají i symbolické jméno Marie. Marie = symbol čistoty. V církvi je běžné oslovení "sestro", tedy ženy řeholnice se pak oslovují jako např. sestro Marie Bernadeto = sestra Marie Bernadeta.
Použité zdroje:
*Faustyna Kowalska. Deníček : Boží milosrdenství v mé duši / svatá s. M.
Faustyna Kowalská. 2., upr. vyd. Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 2008. 677 s. ISBN 978-80-7195-269-5.
*Sestra Marie Marta Chambonová, laická sestra v klášteře Navštívení Panny Marie v Chambéry ve Francii a pobožnost k sv. ranám Pána našeho Ježíše Krista. Vyd. 2., v MCM 1. Olomouc : Matice cyrilometodějská, 2003. 77 s.
ISBN 80-7266-159-0.
*Specifika církevní komunikac. Vyd. 1. V Ostravě : Ostravská univerzita, Filozofická fakulta, 2005. 217 s. (Spisy Filozofické fakulty Ostravské univerzity = Acta Facultatis Philosophicae Universitatis Ostraviensis ; 157/2005). ISBN 80-7368-102-1.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.04.2010 14:09
Ivana Sedlmayerová píše:
Středa 24.08.2022 17:02
Dobrý den, čtu teď román Bílá voda. A chci se zeptat co znamená S. Před jménem myslím jako S. Leopold Plojhar. Děkuji za odpověď
S pozdravem
PSK - admin píše:
Pátek 26.08.2022 14:29
Dobrý den,
Z kontextu dějového zasazení knihy a samotné postavy Leopolda Plojhara vyvozujeme, že zkratka s. nejspíše zastupuje oslovení „soudruh“.
„Soudruh (ženská forma soudružka) je titul, který k vzájemnému oslovování užívali a užívají příslušníci některých levicových seskupení, zvláště pak komunistických. Byl také užíván jako úřední oslovení v mnoha zemích s komunistickým režimem. V psaných textech se obecně užívala zkratka ‘s.‘ pro obě pohlaví i pro množné číslo.“ (Wikipedie, https://cs.wikipedia.org/wiki/Soudruh)
Jan Kos píše:
Pondělí 31.07.2023 18:05
Původní odpověď na otázku, co znamená zkratka S.M. před jménem řeholnice je chybná. Ve skutečmosti jde o zkratku latinského spojení Soror Mater ( česky Sestra Matka). Viz např. https://cs.wikiversity.org/[…]Dten%C3%AD_n%C3%A1pis%C5%AF
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu