zkratka p. t.
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda-li je možné zjistit, co znamenají zkratky \"p.\" a \"t.\" ve spojení \"velectěnému p. t. obyvatelstvu\". Jedná se o text z reklamního letáku na kavárnu Louvre v Praze z roku 1902.
Odpověď
Dobrý den,
zkratka "p.t." - latinsky "pleno titulo", česky "plným titulem" zastupuje výčet hodností, titulů apod. v adrese nebo v oslovení příslušnými tituly.
Zdroj: Slovník spisovného jazyka českého. - Praha: Academia, 1989. s. 691
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
06.11.2007 13:58
Pavel píše:
Pondělí 05.07.2021 13:01
Takže "velectěnému plným titulem obyvatelstvu"? Dává to někomu smysl?
Jana Cetlová píše:
Úterý 28.05.2024 12:19
Krásný dobrý den, také jsem hledala, co zkratka p.t. znamená a zarazilo mě, že zde byl jen tak strohý komentář a bez jakékoliv další vysvětlivky, nicméně můj názor je, že "plným titulem" se míní to, že když se v tomto případě oslovuje "veškeré obyvatelstvo", tak se předpokládá, že někteří z nich budou mít tituly nebo voj. hodnosti a aby náhodou někoho neurazili, tak použili tuto zkratku. Zřejmě se p.t. dá použít i v případě, kdy někdo má třeba 5 hodností a titulů a aby se vše nemuselo vypisovat, tak se napíše jen např. p.t. Jana Cetlová :-)
PSK - admin píše:
Úterý 28.05.2024 13:11
Dobrý den,
děkujeme za reakci a domníváme se, že Vaše vysvětlení by mohlo být správné. Třeba také vzít v úvahu, že jazyk se časem mění a přizpůsobuje a s tímto oslovením se dnes již setkáme zřídka. Fulltextové prohlížení Národní digitální knihovny u tohoto klíčového slova odkazuje zejména na starší zdroje. Na tuto zkratku nebo slovní spojení nenatrefíme ani v Českém národním korpusu, který sleduje používání slov v současném českém jazyce. Proto si myslíme, že se jedná zejména o historický jazykový tvar a z dnešního pohledu nám může připadat trochu těžkopádný.
ČESKÝ NÁRODNÍ KORPUS. Český národní korpus. Online. 2023-2026. Dostupné z: https://www.korpus.cz/. [cit. 2024-05-28].
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ KNIHOVNA. Národní digitální knihovna. Online. Dostupné z: https://ndk.cz/. [cit. 2024-05-28].
Jana Cetlová píše:
Úterý 28.05.2024 15:06
Dobrý den ještě jednou, no já zrovna před nedávnem dostala dopis s oslovením a touto zkratkou, což byl také důvod mého pátrání. Předpokládám, že odesilatel si nebyl jist, zda a jaké tituly užívám, tudíž raději zvolil tuto zkratku ;-) Ale ano, máte pravdu, v dnešní době zřejmě neexistuje mnoho uživatelů této zkratky, nicméně mi obzvlášť pro akademickou půdu přijde poměrně praktická :-)
Lukas píše:
Sobota 02.11.2024 20:31
Dobry den, diky za vysvetleni. Ja nyni obevil ve filmu Tri vejce do skla tabulku v hotelu : " P. T. hoste se zadaji ve vlastnim zajmu aby po 10te hodine vecerni zachovali naprosty klid. Je to film z roku 1937.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu