Zkratka "int."
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, co znamená zkratka "int.", jak je uváděná v knize
HOSÁK, Ladislav: Historický místopis země Moravskoslezské, Praha : Academia
2004, s. 988. (Reprint vydání z r. 1938.). V knize v seznamu zkratek není,
nenacházím ji ani v debdictu, slovnících zkratek a cizích slov, na
internetu... Děkuji.
S pozdravem
Jiří Janíček
Ukázka
"Na počátku 17. stol. náležela k letovskému panství. Roku 1660 int. (prodal,
přičlenil??) Karel Kašpar hrabě Thurn Slatinu a Korbelovu Lhotu Václavu
Bernartovi Bartodějskému z Bartoděj, který ji už o dva roky později (1662)
int. Jiřímu Štěpánovi hraběti z Vrbna. "
Odpověď
Dobry den, zkratku, kterou hledate jsem v nasich dostupnych zdrojich, kde jsem si myslela, ze by mohla byt, nenasla. Radila jsem se s kolegy, z jedne odpovedi cituji:
"...dle níže uvedené publikace (kde ovšem - jako ve všech jiných historických příručkách - zkratka "int." ve vztahu k vlastnickým [ani jiným] vztahům uvedena není), jde s největší pravděpodobností o ad hoc zkratku (jen k tomu ucelu, schvalne) pro "intromisit se" (ujal se držby, vlastnictví), nebo "intromissum" (příčestí minulé trpné - v tomto kontextu asi méně pravděpodobné)...
[Č.záznamu: 001640322]
Zachová, Jana, 1941-
Latina pro historiky a archiváře / Jana Zachová. -- 4. vyd., V nakl. Academia 1.. -- Praha : Academia, 2005. -- 103 s. ; 24 cm ISBN 80-200-1388-1 (brož.) : Kč 195,00 ..."
Nevim, snad budete s odpovedi spokojen.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.09.2009 16:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu