zkratka "c. k.", měna v Čechách
Text dotazu
Přeji krásný den, čtenář mi položil otázku co znamenalo c.k.(třeba c.k.maršálek, c.k.okresní hejtmanství apod.)- je to císařsko královské ??
A druhý dotaz, jaká měna se používala v Čechách v roce 1892 a z čeho se
skládala. Moc děkuji.
Odpověď
Dobrý den, zkratka c. k. opravdu znamená císařsko-královský. Nicméně se používala v několika podobách (také c. a k.) s různou platností. Přehledné informace najdete ve Wikipedii: http://cs.wikipedia.org/wiki/C._k.
Pokud jde o měnové jednotky, které v Čechách (resp. v tehdejším rakousku) platily, rok 1892 je přelomový, právě v tomto roce došlo ke změně od starších zlatých (100 krejcarů) ke koruně (100 haléřů). Hodnota zlatého byla 2 koruny. V roce 1892, kdy ke změně došlo, platily současně oba systémy. Více o tom a přesněji najdete v knize:
Od pražského groše ke koruně české : průvodce dějinami peněz v českých zemích / Petr Vorel. -- 2., rozš. vyd.. -- Praha : Havran, 2004. -- 577 s., xxxi s. barev. obr. příl. : il. (některé barev.), mapy, geneal. tabulky ; 24 cm.
Základní shrnutí najdete ve Wikipedii:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Rakousko-uhersk%C3%A1_koruna .
Pro zajímavost uvádíme odkaz na dobovou publikaci, v níž autor vysvětluje zavedení nových peněz, naskenovaný text je volně k dispozici na portálu Kramerius:
Emil Ludvík: Naše nové peníze koruna a haléř (Praha 1893):
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/21676557.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.10.2009 12:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu