Zkoněný/zkonněný
Text dotazu
Dobrý den,
obdrželi jsem dopis obsahující slovo "zkoněný" a "zkoněnný". Je vůbec nějaká z variant správná? Jaký je původ slova zkoněný/zkoněnný?
Velmi děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
slovo zkoněný je slovo, které se objevuje již v roce 1934 u Oberpfalcera. Objevuje se ve významu zkazit něco. V "Slovníku nespisovné češtiny" je uveden pouze výraz s jedním n. Výraz zkoněnný jsme nikde nenašli. Se svým dotazem se ale také můžete ještě obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český, kde jsou přímo odborníci na český jazyk a podali by Vám jistě relevantní odpověď, více viz: http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html.
Použité zdroje
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. fotoreprint podle 3. vyd. Z roku 1971. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1.
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého : se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. ISBN 80-04-23715-0.
* Kol. autorů. Slovník nespisovné češtiny : Argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost : Historie a původ slov. Praha : MAXDORF, 2006. ISBN 80-7345-086-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.01.2016 10:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu