Zdroj citátu o knihovnách
Text dotazu
Dobrý den, prosím o informaci ohledně zdroje citátu: Sama existence knihoven poskytuje nejlepší důkaz, že stále můžeme doufat v budoucnost lidstva. Autor T. S. Eliot. Je uveden v knize Knihovnice z Troublesome Creeku na úvod knihy. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
prošli jsme několik vybraných zdrojů včetně katalogu naší knihovny a digitální knihovny, ale v žádném se nevyskytuje informace, která by potvrzovala, že je T. S. Eliot skutečně autorem tohoto citátu. Jisté zdroje dokonce tvrdí, že se nevyskytuje v žádných jeho spisech a kolikrát je u citátu poznamenáno „neznámý zdroj“.
Podrobnosti o citátu popisuje velmi dobře například stránka Quote Investigator, která kontroluje fakta o původu rozsáhle šířených citací. Stránku hojně využívají či citují i např. novináři nebo spisovatelé.
Jeden článek se zabývá právě touto citací a uvádí i informace, kde se vyskytla první známá shoda citátu s autorem T.S. Eliotem, která však není slovo od slova shodná. Poté následuje další užití citátu, které už doslovné je (z roku 1999) v knize Shelf Life: How Books Have Changed the Destinies and Desires of Men and Nations. Problematické však je, že autoři u citátu neužili zdroj, takže opět není ověřené, kdy, kde a zda jej T.S. Eliot užil. Ostatní však při použití citátu citovali tuto knihu jako zdroj, v němž se vyskytuje. Článek si můžete podrobněji prostudovat v prvním uvedeném odkazu viz zdroje.
Nedá se tedy s jistotou říct, že autorem citátu je právě T.S. Eliot i vzhledem k faktu, že zemřel roku 1965, ale citát se (z dosud prozkoumaných zdrojů) poprvé objevuje a autorovi připisuje až v devadesátých letech, což je značně pozdě.
Použité zdroje
• The Very Existence of Libraries Affords the Best Evidence That We May Yet Have Hope for the Future of Man. Online. In: quoteinvestigator.com. Dostupné z: https://quoteinvestigator.com/[…]/#f+435763+1+2. [2024-04-25].
• Wikipedia contributors, "Quote Investigator," Wikipedia, The Free Encyclopedia. Online. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/w/[…]gator&oldid=1212210268. [cit. 2024-04-25]
• FACT CHECK: Did T.S. Eliot Say This Quote About The Importance Of Libraries? Online. In: checkyourfact.com. Dostupné z: https://checkyourfact.com/[…]/. [cit. 2024-04-25].
• NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR. Národní digitální knihovna. Online. Dostupné z: https://ndk.cz/. [cit. 2024-04-25].
• NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR. Katalogy a databáze. Online. Dostupné z: https://aleph.nkp.cz/. [cit. 2024-04-25].
• Citát v českém i anglickém jazyce viz https://citaty.net/[…]/
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.04.2024 15:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu