zjištění původu příjmení
Text dotazu
Dobrý den chtěl bych se dozvědět o původu příjmení Čečura narodil jem se v Kroměříži díky moc
Odpověď
Dobrý den,
nositelů příjmení Čečura je na našem území poměrně malý počet. Jedná se nejspíše o jednu rodinu, tedy 3 muže a 5 žen. Nositelé tohoto příjmení žijí ve Zlínském kraji, konkrétně v Kroměříži.  Tento nepočetný výskyt pravděpodobně zapříčinil, že příjmení není jako samostatné heslo uvedeno v žádné nám dostupné literatuře o českých příjmeních.
Dostupné příručky uvádějí pouze nejbližší podobná příjmení  Čečák (ze staročeského osobního jména Čieč či domácího tvaru osobního jména Čekan  = očekávány), Čečelka  (z čečela = chocholka či z osobního jména Čieč), Čečetka  čečetka = název ptáka), popřípadě Čechura (z Čech či odvozeno od místních jmen Čechov, Čechovice, Čechy).
Podrobnější informace o výskytu tohoto jména  na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Se svým dotazem se můžete zkusit obrátit ještě na odborníky v oblasti českého jazyka - Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.06.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu