zjištění kvality vody
Text dotazu
Dobrý den. Nevíte, kde by se dala zjistit kvalita
vody, která nám teče z kohoutku? Bydlím blízko Havlíčkova Brodu. Zároveň by
mě zajímalo, jestli neproběhly nějaké srovnávací studie, které by porovnaly
kvalitu "běžné" vody z kohoutku a vody balené (různé značky). Děkuji za
odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
informace o kvalitě vody naleznete na stránkách http://www.vakhb.cz/ (společnost Vodovody a kanalizace Havlíčkův Brod). Zde jsou dostupné odkazy např. kvalita pitné vody (http://www.vakhb.cz/kvalitapitnevodytabulka.htm ), výroční zprávy, apod.
Rozbor vody je také dostupný na internetových stránkách společnosti vodovody a kanalizace Chrudim a.s. http://www.vakcr.cz , dokument naleznete konkrétně na adrese http://www.vakcr.cz/hlinsko.htm (2. tabulka, cca 11 položka, název: Kvalita vody - VAK Havlíčkův Brod). Na této adrese naleznete také "Přehled výroby vody - VAK Havlíčkův Brod".
Porovnání, rozdíly a další názory na vodu balenou versus vodu z vodovodu naleznete např. v těchto článcích:
* BUDINSKÝ, Libor. Voda nad zlato : Tekoucí voda z kohoutku je mnohde lepší než balená v lahvích. In: Instinkt. Roč. 5, č. 24 (20060615), s. 26-33. ISSN 1213-774X.
* BENEŠ, Ondřej; zapsal RYŠAVÝ, Ivan. Z kohoutku, či z PET lahve? Odpověď může být překvapivě prostá. In: Moderní obec. Roč. 14, č. 5 (2008), s. 30-31. ISSN 1211-0507.
* BÁRTOVÁ, Eliška. Balené vody mají soupeře. In: Respekt. Praha : R-Presse. Roč. 16, č. 29 (20050718), s. 4. ISSN 0862-6545.
* JÁNSKÁ, Lucie. Náruživí pijáci balené vody. In: Instinkt. Roč. 6, č. 22 (20070531), s. 24-28. ISSN 1213-774X.
Bibliografické záznamy článků jsou dohledatelné v bázi ANL- články v českých novinách, časopisech a sbornících na adrese http://sigma.nkp.cz/F/ .
Inspirativní by také mohly být tyto internetové odkazy:
http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=270
http://www.cistickyvody.cz/stranka-voda-balena-vodovodni-ci-filtrovana-2
http://www.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=4549
www.svas.cz/res/data/015/001836.pdf?seek=1
O vodě, jejích charakteristice, druzích, doporučeních, atd. se také můžete dočíst v publikacích:
* Balená voda : zdravotní a hygienická hlediska : (... ročník). Praha : Česká vědeckotechnická vodohospodářská společnost, [1993]-. -- sv.
- Pozn.: sborníky konferencí, jednotlivé svazky mají svá ISBN
* Ministerstvo životního prostředí. Voda nad zlato. Praha : Ministerstvo životního prostředí, 2003. 84 s. Edice Planeta, roč. 11, č. 6. ISSN 1213-3393.
* HAVLÍK, Bořivoj. Pijeme zdravě? 1. vyd.. Praha : Sdružení českých spotřebitelů, c2006. 32 s. ISBN 80-239-7677-X.
Záznamy knih dohledáte v Souborném katalogu SKC na adrese http://sigma.nkp.cz/F/ .
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.04.2009 16:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu