Zivotopisna data (Jiřina Vydrová, otec Václava Vydry st.)
Text dotazu
Dobry den, hledam datum umrti ceske kunsthistoricky Jiriny Vydrove. V souboru autorit Ceske narodni bibliografie je uvedeno pouze jeji datum narozeni (8.1.1910). Rad bych se Vas touto cestou zeptal, zda je vubec mozne datum jejiho umrti zjistit? Tataz data + krestni jmeno bych potreboval zjistit u osobnosti puvodem nemeckeho hudebniho skladatele a vojenskeho kapelnika Vydry (otce Vaclava Vydry st., herce, reditele ND v Praze). Predem Vam velmi dekuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel se nám nepodařilo zjistit mnoho. Máme k dispozici slušné biografické zdroje a podobné dotazy řešíme, ale Jiřina Vydrová ani otec V. Vydry nejsou nikde zmiňováni (respektive údaje o nich).
Existují vzpomínky V. Vydry, v nichž o svém otci hovoří. Píše, že se narodil, když jeho otci bylo 25 let, což by znamenalo datum narození otce cca 1851 (což je zcela bez záruky).
Má pouť životem a uměním / ve vzpomínkách prošel Václav Vydra ; Úvod: Ladislav Pešek ; Úv. [báseň:] František Hrubín ; Doslov: Vladimír Procházka. -- 4. vyd.. -- Praha : Melantrich, 1976. -- 433, [3] s. : [48] s. fot. příl. ; 8°
J. Vydrová publikovala, pokud jsme zjistili, hlavně v 50. a 60. letech 20. stol., poslední věc jsme našl z r. 1978 (mohla ovšem také vyjít po autorčině smrti). Žádné slovníky a přehledy ji ani otce V. Vydry neuvádějí.
Dotaz ohledně J. Vydrové jsme předali do kniohovny Uměleckoprůmyslového muzea. Připojujeme odpověď kolegů z knihovny UPM:
PhDr. Jiřina Vydrová zemřela 17. prosince 1993 v Praze.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2008 16:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu