životopis Jany Eislerové
Text dotazu
Dobrý den,
můžete mi, prosím, poradit, kde by se daly sehnat pravdivé biografické údaje spisovatelky Jany Eislerové?
Předem děkuji za informaci,
přeji pěkný večer.
Odpověď
Dobrý den,
údaje o autorech lze najít v Databázi národních autorit Národní knihovny ČR. Zde je odkaz: https://aleph.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=aut
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
19.03.2018 08:00
Jan Pešula píše:
Pondělí 19.03.2018 14:19
Dovolil bych si odpověď trochu rozšířit. Z Databáze národních autorit NK ČR (záznam http://aut.nkp.cz/jn20010309761 ) se dovídáme, že spisovatelka Jana Eislerová se narodila r. 1942 a je jednak překladatelkou z polštiny, jednak autorkou adaptací populárních literárních děl a příruček pro výuku češtiny. Pokud v tomto záznamu kliknete na její jméno a v novém okně stisknete "OK" u "SKC - původce", zobrazí se Vám seznam všech jejích prací uložených v českých knihovnách. Naprostou většinu z nich vydalo nakladatelství Fragment v Havlíčkově Brodě nebo Praze. V "SKC - předmět" (tj. díla o autorovi) mi nevyšlo nic.
Jedná se o žijící autorku, což znamená, že - s ohledem na zákon o ochraně osobních údajů i obecnou slušnost - o ní můžeme psát jen to, co sama uveřejnila nebo co zaznamenali novináři. V Googlu mi nevyšlo skoro nic kromě výše uvedeného (viz např. https://www.databazeknih.cz/zivotopis/jana-eislerova-9006 ), což nejspíš souvisí s tím, že - podobně jako většina nás "obyčejných lidí" - jen běžně žije, pracuje a nevystavuje své soukromí na odiv, což bychom my ostatní měli respektovat. Takže moje laická rada by byla, zkusit ji kontaktovat prostřednictvím nakladatelství Fragment (dnes součást Albatros Media a.s, kontakt: http://www.fragment.cz/o-nas/kontakt/ ). Budete ji asi muset přesvědčit, že tvoříte seriózní biografickou studii, která přispěje k zachování jejího odkazu pro budoucí čtenáře a literární vědce (doufám, že právě o toto Vám jde).
Pro zajímavost, jak píší na jedné ze stránek ( http://www.fragment.cz/o-nas/o-fragment/ ), "NAKLADATELSTVÍ FRAGMENT vzniklo v roce 1991 pod názvem Jan Eisler - Fragment", což znamená, že paní J. E. je možná příbuznou zakladatele a mohla by Vám možná vyprávět i o vzniku a rozvoji této firmy. Pokud se Vám kontakt podaří a vytvoříte na jeho základě kvalitní životopis, máte šanci, že spolu s ní vstoupíte do literární historie. Přeji Vám hodně zdaru.
Podobný projekt (můžete použít pro inspiraci): http://www.pametnaroda.cz/
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu