Životopis Irina Karnauchová
Text dotazu
Prosím o informaci, v jaké knize (knihách) bych našla podrobnější životopis Iriny Karnauchové a rozbor knihy Krása nesmírná.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
pravděpodobně Vás příliš nepotěšíme. Heslo se základními životopisnými informacemi o I. Karnauchové obsahuje několik slovníků, nicméně vždy jde o velmi stručné údaje:
• HRALA, Milan, ed. Slovník spisovatelů. Sovětský svaz: literatura ruská, ukrajinská a běloruská, literatury sovětského Pobaltí, literatury Sovětského východu. Díl 1. 1. vyd. Praha: Odeon, 1977.  s. 540.
• DOROVSKÝ, Ivan, ed. et al. Slovník autorů literatury pro děti a mládež. I., Zahraniční spisovatelé. 1. vyd. Praha: Libri, 2007. s. 448.  ISBN 978-80-7277-314-5.
• Slovník spisovatelů národů SSSR: 1917-1964. 1. vyd. Praha: Svět sovětů, 1966. s. 218.
Více údajů byste našla na webu v ruštině (Карнаухова Ирина Валериановна), např.:
V rámci Google Books jsme našli několik knih, které zmiňují díla I. Karnauchové (v angličtině Karnaukhova), nicméně velmi často je v to v souvislosti s jejím aktivitami v oblasti folkloristiky:
Recenze pohádkových knih nejsou příliš obvyklé. Našli jsme několik článků, které by Vás snad mohly napovědět:
• VLADISLAV, J. O jednom překladu ruských pohádek. Praha—Moskva 5, 1955, č. 10, s. 75—77. Týká se knihy I. Karnauchové Krása nesmírná (Praha 1952, přel. J. Brožová-Malá), zvl. jazykové stránky překladu.
• PSŮTKOVÁ, Zd. Několik poznámek k překladu ruských národních pohádek. Dialog: zprávy a materiály Kruhu překladatelů. 1958, roč. 2, s. 90-96. Poznámky k překladu sbírky I. Karnauchové, vyd. u nás pod názvem Krása nesmírná (Praha 1952).
• PSŮTKOVÁ, Zdeňka. "Krása Nesmírná" podeváté. Nové knihy. 1989, č. 26 , (21. 6. 1989), s. 7. ISSN 0322-922X.
• MALÝ, Radek. Nesmírná krása kostlivé nohy. Tvar. 2011, roč. 22, č. 15, s. 23. ISSN 0862-657X. Recenze pohádek převyprávěných A. Ježkovou podle knihy Krása nesmírná.
• MALENOVÁ, Eva. Sbohem, moje Pyžamsko!: aneb přehledová studie o současné podobě ruské literatury pro děti a mládež. Host: literární měsíčník. 2014, roč. 30, č. 4 (17. 4. 2014, s. 51-55.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.11.2018 17:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu