životopis a objevy B.Franklina
Text dotazu
Zajímal by mě stručný životopis a objevy B.Frenklina. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Benjamin Franklin ( 1706 - 1790 ) proslul jako diplomat, politik, vynálezce, tiskař, publicista a zastánce americké nezávislosti.
Narodil se 17.1.1706 v Bostnu. U svého bratra se později vyučit tiskařem.
V roce 1723 odjel do Philadelphie, kde začal vydávat vlastní periodika: Pennsylvania Gezette a Poor Richard´s Almanach.Ve Philadelphii se zasloužil o zlepšení veřejných služeb (založení knihovny, veřejné osvětlení, čisté ulice aj.) V roce 1730 se oženil s Deborah Read. Později se stal otcem 2 dětí. Roku 1754 odjel do Anglie jako vyslanec kongresu Alabamy. V roce 1764 se do Anglie navrátil a zastupoval zde několik amerických kolonií, které hájil v daňových sporech s Velkou Británií. Stal se také členem komise, jež připravovala Deklaraci nezávislosti. Podporu pro vznik nezávislého státu v Americe hledal také jako diplomat ve Francii u krále Ludvíka XVI. ( 1776 ). Jeho podnikání jej dostatečně zaopatřilo, proto mohl věnovat více času vědě. Jeho pokusy a vynálezy obsáhly široké spektrum fyziky. Nejvíce se zabýval elektrickým proudem. 1751 vyšla jeho kniha Experiments and Observations on Electricity. Známý je jeho vynález bleskosvodu ( ještě před Prokopem Divišem ). Dále je autorem teorie o elektrickém fluidu ( každé těleso má v sobě elektrické fluidum, které se přenáší třením z jednoho tělesa na druhé). V této oblasti také jako první popsal kladný a záporný elektrický proud. Je považován za vynálezce bifokálních čoček do brýlí, hudebního nástroje nazvaného skleněná harmonika, potápěčských ploutví, cirkulačních kamen aj.
Více informací o Benjaminu Franklinovi naleznete na stránkach:
http://www.answers.com/topic/benjamin-franklin
http://en.wikipedia.org/wiki/Benjamin_Franklin#Biographies
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.01.2008 17:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu