Život Vlasty Buriana v letech 1914-1918
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě jak prožil Vlasta Burian období Velké války 1914-1918. Jeden zdroj tvrdí, že byl odveden a dezertoval. U jiného zdroje jsem se dočetla, že nebyl ani odveden, neboť nerozeznával barvy.
Děkuji za upřesnění.
Odpověď
Dobrý den,
komik a herec Vlasta Burian se vojenské službě za 1. světové války  zcela nevyhnul. Jeho nástup a i pozdější působení v armádě však zcela odpovídalo naturelu jeho osoby. V knize "Vlasta Burian: mystérium smíchu" se o uvedeném úseku jeho života mimo jiné píše:
"Burian byl počátkem roku 1917 odveden, ale nenastoupil u své jednotky, byl tedy vlastně zběhem."
Zdá se, že několik měsíců mu vše procházelo. Dokonce v tomto čase několikrát vystupoval na scéně divadla Rokoko. V květnu roku 1917 si na něho ovšem počkala vojenská patrola přímo před Rokokem, odtud byl odveden v poutech.
"Podle Longenova svědectví i téměř navlas shodného vzpomínání samotného protagonisty těchto eskapád (Pohádky V. B. pouze pro dospělé, I. díl) tomu předcházel divoký, zoufalý úprk zadním schodištěm a světlíkem na půdu, odtud pak na střechu sousedního domu a na další půdu, kde se zběh hodlal skrývat do rána. Byl však nájemníky domu považován za půdního zloděje, udán policii a ta jej vzápětí předala dosud slídící vojenské patrole. Burian tedy narukoval rovnou do basy. Odtud se pak přes trestné komando, simulace v nemocnici a další peripetie dostal k vojenské kapele a o dovolených zpět do Rokoka (podzim 1917, leden 1918). Zde se tímto nepravidelně pravidelným způsobem náhlého zjevování a mizení vyskytoval až do konce války v říjnu 1918. (...)
Je to fakt, na němž se všichni dosavadní burianovští životopisci, počínaje J. Klepetářem a konče P. Králem, vzácně shodují : to, že byl Burian vojenskou stráží odveden jako dezertér v květnu  1917 přímo z kabaretu Rokoko a že zde předtím i poté (během vojenské služby) hojně vystupoval."
Použité zdroje
JUST, Vladimír. Vlasta Burian: mystérium smíchu. Vyd. 2. Praha: Academia, 2001, C1993. str. 54 - 55.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
09.03.2016 15:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu