život v Severní Evropě v 2. polovině 19. století
Text dotazu
Dobrý den, zajímala by mě historie Severní Evropy. Jaký byl život v 2. polovině 19. století v Severní Evropě? Děkuji.
Odpověď
Dobry den,
omlouvame se za opozdenou odpoved. Bohuzel se nam nepodarilo najit dokumenty, které by souhrnne popisovaly dejiny severni Evropy nebo život v této oblasti v 19. století.
Z fondu NK ČR Vám můžeme doporučit např. tyto publikace:
* DERRY, T.K. A history of Scandinavia. Minneapolis : University of Minnesota Press, c1979. 447 s. ISBN 0-8166-0936-5. http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001695596&local_base=NKC - plný text vydání z roku 2000 je částečně přístupný v Google Books  - http://books.google.cz/books?id=eDh5z2_K_S0C
* KIRBY, D.G. The Baltic world 1779-1993. London : Longman, 1995. 472 s. ISBN 0-592-00409-8. http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000280824&local_base=NKC
* PLAKANS, Andrejs. A concise history of the Baltic states. Cambridge : Cambridge University Press, 2011. 472 s. ISBN 978-0-521-83372-1. http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002192128&local_base=NKC, plný text je částečně přístupný v Google Books  http://books.google.cz/books?id=w6W2cHgJE2sC&hl=cs
* ŠVEC, Luboš. Dějiny pobaltských zemí. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1996. 423 s. ISBN 80-7106-154-9. http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000168438&local_base=NKC
V Nakladatelství Lidové noviny vyšly v edici Dějiny států monografie věnované historii Islandu, Norska, Dánska a také pobaltských států (Litvy, Lotyšska a Estonska), které někdy bývají také počítány mezi země severní Evropy.
Obecně každodenní život v Evropě 19. století popisují publikace Mileny Lenderové:
* LENDEROVÁ, Milena. Dějiny každodennosti „dlouhého“ 19. století. 1. Díl. Pardubice : Univerzita Pardubice, 2001. 148 s. ISBN 80-7194-414-9. http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001178973&local_base=NKC
* LENDEROVÁ, Milena. Dějiny každodennosti „dlouhého“ 19. století. 2. Díl. Pardubice : Univerzita Pardubice, Fakulta humanitních studií, 2005. 180 s. ISBN 80-7194-756-3.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001572286&local_base=NKC
V souborném katalogu WorldCat jsme k tématu života 19. století nalezli např. tyto publikace:
* Finland in the nineteenth century - http://www.worldcat.org/oclc/220725542
* Lost Words and Lost Worlds - http://www.worldcat.org/oclc/19513777, částečně je kniha volně dostupná v Google Books - http://books.google.cz/books?id=ghm9NoHr-N0C&pg=PR4
* Livserindringer = memories of my life : a woman's life in nineteenth-century Denmark - http://www.worldcat.org/oclc/276406192
http://www.worldcat.org/oclc/6194585
* Health care and poor relief in 18th and 19th century northern Europe - http://www.worldcat.org/oclc/46704153
* Alte Tagebücher und Anschreibebücher : Quellen zum Alltag der ländlichen Bevölkerung in Nordwesteuropa - http://www.worldcat.org/oclc/11094406
* Old age, health and social inequality : exploring the social patterns of mortality in 19th Century Northern Sweden - http://www.worldcat.org/oclc/808843237
* Culture builders : a historical anthropology of middle-class life - http://www.worldcat.org/oclc/13793470
Bohužel se zdá, že žádná z těchto publikací není na území ČR dostupná, tj. pokud byste si ji chtěla prostudovat, pravděpobně by bylo potřeba využít tzv. meziknihovní služby  - http://archiv.knihovny.cz/sluzby/175-meziknihovni-sluzby.
Pro vyhledání vhodných článků na toto téma můžete zkusit využít volné zdroje – např. velký index Primo Central, který je volně dostupný v JIB+ (http://plus.jib.cz) nebo obdobné vyhledavani v EDS (http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju/prehled-lic-zdroju/#eds).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2013 12:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu