život v 2. pol. 19. stol.
Text dotazu
Ráda bych se dozvěděla něco o tom, jak se žilo v 2. pol 19. stol. a na začátku 20. stol. Mám na mysli obyčejný život ve velkoměstech (Londýn, Paříž, New York) - sociální podmínky, společenské problémy v té době, módní trendy, kam se lidé chodili bavit... Sháněla jsem nějakou publikaci, která by o tom snad pojednávala, ale musím říct, že jsem nenašla. Můžete mi pomoct?
Odpověď
Dobrý den,
máte pravdu, že v českém jazyce je dostupných materiálů o daném tématu velmi málo.
Myslím, že nejvíce informací naleznete ve skriptech Fakulty humanitních studií v Pardubicích.:
Lenderová, Milena. Dějiny každodennosti "dlouhého" 19. století. 1. díl, Dějiny hmotné kultury. Vyd. 1. Pardubice : Univerzita Pardubice, 2001. ISBN 80-7194-414-9
Lenderová, Milena. Dějiny každodennosti "dlouhého" 19. století. II. díl, Život všední a sváteční. Vyd. 1. Pardubice : Univerzita Pardubice, Fakulta humanitních studií, 2005. ISBN 80-7194-756-3 (brož.)
Zajímavá je i sbírka dokumentů o všedním životě v českém prostředí 19.století:
Englová, Jana, Život v 19. století : sbírka dokumentačních materiálů. Vyd. 1. Ústí nad Labem : Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Pedagogická fakulta, Katedra historie, 2001. ISBN 80-7044-432-0 (brož.)
O běžném životě žen v 19. století existují v Národní knihovně dvě knihy:
Lenderová, Milena, K hříchu i k modlitbě : žena v minulém století. Vyd. 1. Praha : Mladá fronta, 1999. ISBN 80-204-0737-5 (váz.)
Englová, Jana, Žena devatenáctého století v dokumentech. Ústí nad Labem : Univerzita Jana Evangelisty Purkyně, 2003. ISBN 80-7044-474-6 (brož.)
Všechny tyto knihy si můžete zapůjčit, s platným průkazem NK, do Všeobecné studovny v Národní knihovně.
Co se týče velkých měst, konkrétně Londýna a New Yorku, existují velmi krásné a myslím i velmi pěkně zpracované knihy:
Victorian London
(http://www.amazon.com/Victorian-London-Tale-City-1840-1870/dp/0312366590 ) a
New York in the Nineteenth Century
(http://www.amazon.com/York-Century-Dover-Pictorial-Archives/dp/0486235165 ).
Tyto knihy ve svých fondech ovšem nemá Národní knihovna ani žádná knihovna v České republice. Pokud byste o tyto knihy měla zájem, můžete využít meziknihovní výpůjční služby. ( http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_mmvs.htm ).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.12.2007 10:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu