Život na vesnici koncem 19.století
Text dotazu
Dobrý večer,
prosím o radu ohledně zdrojů k práci o ThDr. Rudolfovi Šetinovi narozenému 11.4. 1878 v Lohenicích (u Přelouče, okres Pardubice). Jeho otec byl rolník, starosta obce. Měl tři bratry, dva studovali, jeden převzal hospodářství. Jde mi o dobu cca 1860 až 1900 - život na vesnici tak, abych si mohl udělat představu o jeho dětství. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
vzhledem k tomu, kde se Rudolf Šetina narodil, bych Vás odkázala na následující instituce. Primárně na Státní okresní archiv Pardubice, příp. na Státní oblastní archiv v Zámrsku. Zde by mohly být uloženy veškeré dokumenty spojené s panem Šetinou, především jeho působení v Lohenicích, Vysokém mýtě atd. Dále bych Vás odkázala na Městskou knihovnu ve Vysokém mýtě a Městskou knihovnu Ústí nad Orlicí, která vydala krátký medailonek o jeho životě z publikace Andrle, A. Osobnosti Vysokého Mýta 1310-2001. Viz https://www.osobnostiregionu.cz/osoby/1471-rudolf-thdr-setina-1878-1929
Dále bych Vás přímo odkázala na spolek Orel, který je aktivní dodnes, a do jehož historie zmiňovaný skladatel značně zasáhl především svou autorskou hudbou. S ohledem na tyto informace, bych Vám také doporučila sledovat dobový tisk. Např. jaké ohlasy vyvolaly jeho skladby, zda se o nich psalo v souvislosti s organizací Orel apod.
V neposlední řadě se také můžete zkusit obrátit na hudební oddělení Krajské knihovny Pardubice, kde by o tomto pánovi mohli vědět něco více.
Pokud Vás zajímá obecně doba, ve které pan Šetina žil, doporučuji sledovat dobovou literaturu, tisk, fotografie apod. Určitě se zkuste podívat na kroniky měst, kde se pan Šetina narodil, kde žil a kde působil. Vzhledem k tomu, že pan Šetina nebyl přímo literát, tak Vám více nemohu poradit.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Krajská knihovna v Pardubicích
Datum zadání dotazu
05.12.2022 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu