Žirafí růžky
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mne, k čemu používají žirafy své růžky. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
již některé předky dnešních žiraf zdobily velké rohy (např. některé formy z rodu Sivatherium (http://en.wikipedia.org/wiki/Sivatherium)). U dnešních žiraf se objevují 2 - 4 růžky na hlavě a jeden středový růžek vpředu na čelních kostech.
"Nosí je obě pohlaví, u samic mohou být menší. Zajímavý je i vývoj těchto růžků. U mláďat se nejprve objevují jako chrupavčité knoflíky nespojené s lebkou a až posléze kostnatějí a splývají s lebečními kostmi."
(ANDĚRA, Miloš. Savci.(3), s. 67,68.)
Růžky jsou pokryté kožovitým obalem porostlé srstí, na kulatých špičkách může být srst tmavší.
Žirafí samci používají lebku s růžky jako beranidlo. Samci se v zápasech přetlačují a rozdávají rány hlavou.
"Samci v době říje bojují o samice dramatickým způsobem. Boj začíná zastrašovací fází, kdy stojí proti sobě, nebo se v kruzích obcházejí a odhadují navzájem svou sílu. Pokud ani jeden neustoupí, postaví se k sobě bokem, zkříží krky a navzájem se přetlačují. Když ani teď není rozhodnuto, začíná opravdový boj. Samci se rozmáchnou hlavami a svými růžky se snaží zasáhnout protivníka do boků, krku nebo břicha. Tyto rány jsou opravdu silné a síla úderů se stupňuje, rány bývají slyšet až do vzdálenosti několika kilometrů. Přesto ke zraněním nedochází. Zuby a svou nejstrašnější zbraň - zadní kopyta - v těchto soubojích nepoužívají, tyto prostředky jsou vyhrazeny jen na obranu."
(http://casopis.planetazvirat.cz/070232-kdyz-se-splasi-zirafy-5.html)
Použité zdroje:
* http://casopis.planetazvirat.cz/070232-kdyz-se-splasi-zirafy-5.html
* http://www.afrikaonline.cz/view.php?cisloclanku=2001100301
* http://www.wildafrica.cz/cs/zvire/zirafa-masajska/
* ANDĚRA, Miloš. Savci. (3), Kytovci, sirény, chobotnatci, damani, lichokopytníci, sudokopytníci, zajíci, bércouni. 1. vyd. Praha : Albatros, 2000.
ISBN 80-00-00829-7.
* GEISLER, Jiří. Savci. 1. čes. vyd. Praha : Aventinum, 1997, c1995. ISBN 80-85277-92-1.
* Zvířata : velká encyklopedie : savci, ptáci, obojživelníci, plazi. 2.
české vyd. Praha : Svojtka & Co., 2005. ISBN 80-7352-262-4.
*  Savci. 3, Šelmy, kytovci, sirény, chobotnatci, damani, lichokopytníci, sudokopytníci. 1. vyd. Praha : Knižní klub, 2002. ISBN 80-242-0690-0.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.12.2011 14:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu