židovská jména
Text dotazu
Dobrý den,můžete mi,prosím napsat,kde se dá sehnat
seznam povolených židovských jmen z doby Josefa II ? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
hledání seznamu jmen, která byla Židům povolena za vlády Josefa II., nebylo úplně jednoduché. Všechny zdroje pouze seznam zmiňovaly, ale fakticky byl uveřejněn spolu se Studií k vývoji židovských osobních jmen (ŽÁČEK, Václav. Studie k vývoji židovských osobních jmen v nové době. In: RSPDŽ (Ročenka společnosti pro dějiny Židů), VII, 1936, s.275-349, zvl. s.280-296.)
Bohužel celá studie není v Národní knihovně ČR k dispozici, chybí podstatná část studie (str.275-286); seznam jmen je však,  zdá se, úplný (na str.292-3 - jména mužská a str.293 - jména ženská). "Volba židovských předejmení byla tak omezena na 110 povolených mužských jmen a na 35 ženských jmen." (Citováno z výše uvedené knihy).
Mohlo by Vás zajímat, že podobný dotaz, týkající se židovských jmen, resp. přejmenovávání Židů v době Josefa II., jsme již zpracovávali a je v archivu PSK https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prejmenovani-zidu.
"...Císař Josef II. vydal dne 27. srpna roku 1787 patent "K zabránění všech nepořádků, které musí vzniknout, nevede-li rodina stálé jméno a jednotlivec nenese uznávané osobní jméno...
Dekret obsahoval sedm paragrafů, podle nichž každý Žid byl povinen zvolit si stálé německé předjmení a rodinné jméno, které nesmí po celý další život změnit,... "
(BONDY, Ruth. Rodinné dědictví : jména Židů v Čechách a na Moravě. 1. vyd. V Praze : Nakladatelství Franze Kafky, 2006, s.115-116.)
Se změnou příjmení souvisela i změna osobního jména. Po vydání dekretu byl vydán tzv. Tirschův seznam povolených a zakázaných mužských a ženských jmen, jednalo se 889 mužských a 408 ženských povolených jmen a 51 mužských a 159 ženských zakázaných vlastních jmen. Seznam ovšem obsahoval řadu nesmyslných a nepoužitelných jmen (byla zde například biblická jména židovských odpůrců a pronásledovatelů apod.). V listopadu 1787 byl vydán nový výběr z Tirschova seznamu, který obsahoval pouze 111 mužských a 35 ženských povolených vlastních jmen. Koncem roku 1787 byla přidána ještě dvě ženská a deset mužských jmen..."
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.03.2012 14:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu