Ženy Jana Wericha
Text dotazu
Prosím o odpověď na dotaz, kde teď žije vnučka Jana Wericha, jaké má povolání, čemu se věnuje.
Jan Werich měl rád ženy. Po návratu do Čech jeho manželka onemocněla psychickou poruchou a v manželství si už tak nerozuměli. On z manželství neodešel, ale udržoval poměr s jistou ženou. Kdo byla ta žena a jaké bylo její povolání?
Odpověď
Dobrý den,
dotazy na soukromí známých lidí se občas ve službě Ptejte se knihovny vyskytují. Většinou ale nemáme víc informací, než má tazatel sám. Domníváme se však, že ty, které "zavání bulvárem", nám nepřísluší sdělovat už proto, že si je může na internetu každý sám najít a přečíst. Nemáme bohužel možnost zprávy ověřovat. O osobě Jana Wericha kolují různé dohady, dokládají to např.  " zaručené" informace na internetu, viz níže
Jan Werich a jeho utajovaný syn Jiří Petrášek.
Zdena a ty druhé
Už tenkrát, při prvním uvedení hry, šila kostýmy a prodávala vstupenky slečna Zdenka Housková, příští manželka Jana Wericha. Vzali se brzy, poté, co se Zdenka zeptala Jana, jestli s ní chce pořád takhle jen chodit. A proč si ji nevezme? Tak si ji vzal – tehdy moderně jen se dvěma svědky. Ačkoliv spolu žili v dobrém manželství, Werich měl slabost pro ženy.
V divadle se vždycky našla nějaká pěkná tanečnice či herečka… Dokonce se říkalo, že měl dlouhodobý mimomanželský vztah. Jeho lékař Jaroslav Hovorka aspoň tvrdil, že to trvalo dvacet třicet let… Ani on, ani kamarádka Wericha Jaroslava Adamová ovšem nikdy neprozradili, o koho šlo. Přátelé o něm ale říkali, že by nikdy nerozbil rodinu.
Osud Jany
Jedinou dceru Janu potkal stejný osud jako jejího otce – byla taky jedináček. Navíc ji jako dítě rodiče odvezli do emigrace do USA. Vrátili se v roce 1945 a Jana zkoušela být herečkou, jenže její kariéra skončila brzy a neslavně. Stala se překladatelkou a neměla v lásce socialistický režim.
Později se starala o nemocné rodiče a měla prý pocit, že jim obětovala svůj život. Nakonec také zemřela na rakovinu a její nepříliš šťastný život se uzavřel v 45 letech, nedlouho po smrti otce. Zůstala po ní dcera Fanča, která nyní žije ve Švýcarsku.
Prošla jsem několik knih o Janu Werichovi, z nichž namátkou vybírám. Doporučuji však, abyste si knihy půjčila a přečetla celé. Jsou dostupné ve většině knihoven. Ve volně přístupném elektronickém katalogu Národní knihovny ČR na www.nkp.cz, katalogy a databaze, baze NKC – knihy, si můžete podle klíčových slov vyhledat knihy, které o Janu Werichovi, příp. jeho době a působení,  vyšly.
"Do Ameriky potom Fanča odjela, po Voskovcově smrti ji pozval Miloš Forman, " dopověděla Jaroslava Adamová. Klaunova antická tragédie se uzavřela. Jeho vnučku však čekaly šťastné roky, získala sourozence a jako houževnatá, pracovitá dívka vystudovala gymnázium. Nastoupila na vysokou školu, kterou se rozhodla dokončit ve Švýcarsku, kde se provdala. "Žije kousek od Curychu a Werich má pravnučku, narodila se jí Janička, jméno dostala po babičce. Je bezvadná, Fanča je šťastná máma, vždycky v létě přijíždí do Čech, prozradila Daniela Paková. Autor dokumentu se jí nakonec zeptal na pověsti, zda měl Werich na konci života milenky. "Otázky, které mi dáváte, mi připadají nepatřičné a nesmyslné. To byl nemocný, pětasedmdesátiletý člověk," odpověděla mu. "Vždycky se snažila rodinu chránit před takovými otázkami. Všechno dopadlo pozitivně. Ti, co zemřeli, jsou mrtví, kdo zůstali naživu, jsou spokojení a šťastní. A Jan Werich má pravnučku, které je dnes skoro šest let a už toho snad necháme."
Z knihy: CINGER, František. Smějící se slzy aneb soukromý život Jana Wericha. Praha: Formát, 2004.
"Pan Werich nebyl žádný anděl. Jana mi vyprávěla, že když byla ještě malá holčička, otec ji někdy bral s sebou, jel do nějaké neznámé ulice, nechal Janu v autě samotnou a zmizel v nějakém neznámém domě. Jana na něj musela dlouho čekat, nudila se, byla jí zima a třásla se chladem..."Dědeček z matčiny strany," vyprávěla mi Jana, "byl alkoholik a oběsil se". Sama paní Zdena se léčila na psychiatrické klinice, trpěla mánií, že ji všichni okrádají, ...Werichovi opakovali u vnučky tutéž chybu jako u Jany. Horlivě Fanču vedli k hraní v divadle a ve filmu."
Z knihy: INOV, Igor. Jak to všechno bylo, pane Werichu? Praha: Karolinum, 1992.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.03.2013 16:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu