Ženské časopisy 1918-1939
Text dotazu
Dobry den, pisi praci na tema Casopisy pro zeny v letech 1918-1939 a rada bych vas poprosila o radu, ve ktere literature popr. spec. publikacich bych nasla podrobnejsi informace, ktere casopisy vubec vychazely, nebo soupis tehdejsich takto spec. periodik. Dekuji velice za odpoved.
Odpověď
Dobrý den,
pro potřeby hledání ženských časopisů z období první poloviny 20. století bychom Vám doporučili bibliografii Jaromíra Kubíčka a kol., kde najdete jak základní informace o všech českých dobových časopisech, tak i konkrétní roky, ve kterých tyto časopisy vycházely. Jedná se o knihy dvou časových řad, a to do roku 1918 a od roku 1919 do roku 1945:
KUBÍČEK, Jaromír, ed. a kol. Česká retrospektivní bibliografie. Řada 2, Časopisy. Díl 1, Časopisy České republiky od počátku do roku 1918 (CERBI C1). Brno: Sdružení knihoven ČR, 2010. 3 sv. (422, 397, 466 s.). ISBN 978-80-86249-51-3.
KUBÍČEK, Jaromír, ed. a kol. Česká retrospektivní bibliografie. Řada 2, Časopisy. Díl 2, Časopisy České republiky 1919-1945 (CERBI C2). Brno: Sdružení knihoven ČR, 2006-2007. 4 sv. ISBN 80-86249-26-3.
Dále by mohl pomoci Soupis legálních novin, časopisů a úředních věstníků v českých zemích z let 1939-1945 / Tomáš Pasák. -- 1. vyd.. -- Praha : Univerzita Karlova, 1980. -- 441, [1] s. ; 8°.
Dále existuje velké množství literatury zabývající se ženskou otázkou pro období 19. století, kde by bylo možné dohledat velké množství literatury a periodik, případně zjistit jejich přesah do 20. století, příkladem
LENDEROVÁ, Milena, ed. et al. Žena v českých zemích od středověku do 20. století. Vyd.1. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2009. 853 s. Česká historie; sv. 21. ISBN 978-80-7106-988-1. Pomoci by mohla i bakalářská práce Ivany Holcové na s. 15:
https://is.muni.cz/th/we2ch/Promeny_jazyka_zenskych_casopisu_20._a_21._stoleti.pdf
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2007 18:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu