Zeno Dostál
Text dotazu
Život a dílo spisovatele a režizéra Zeno Dostála.
Odpověď
Životopis a dílo Zeno Dostála najdete v literárních encyklopediích. Např.
Slovník české literatury 1970-1981. Praha 1985.
Slovník českých spisovatelů od roku 1945. 1. A-L. Praha 1995.
Český biografický slovník XX. století. 1. A-J. Praha 1999.
Nebo si můžete ve vyhledávači Google zadat heslo Zeno Dostál a ihned dostane několik odkazů na jeho životopis:
Napr. http://zivotopisyonline.cz/zeno-dostal.php
http://www.cfn.cz/detail_osoba.php?oid=18714
http://www.fdb.cz/lidi/18714-Zeno-Dostal.html
aj.
Stručný výpis ze slovníku:
Narozen 12.11.1934 v Konici (okr. Prostějov), zemřel 30.1. 1996 Praha, 1952 maturoval na gymnáziu v Prostějově, do r. 1960 vystřídal různá dělnická zaměstnání. Od r. 1960 pracoval na Barrandově,
1963-89 - pomocný režisér
od r. 1989 - režisér
Autor románového cyklu, založeného na paralele se 12 znameními zvěrokruhu, zachycující proměny hanácké vesnice od 30. let 20. století do současnosti. Psal též fejetony, povídky, filmové a televizní scénáře. Natočil filmy Král kolonád a Golet v údolí, tv isncenaci Váhy a několik krátkých dokumentárních filmů. Od 1992 předseda pražské Židovské obce.
Lit. dilo:
Býk, Beran a Váhy. Praha 1981.
Lev a Štír. Praha 1983.
Vrata. Praha 1987.
Vodnář. Praha 1987.
Rekrut. Praha 1989.
Ryby. Praha 1994.
aj.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
09.11.2007 11:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu