ženista
Text dotazu
dobrý den,
rád bych se dozvěděl původ slova ženista
děkuji
Odpověď
Dobrý den,
slovo „ženista“ – ve smyslu příslušníka ženijního vojska (vojenského sboru zabezpečujícího po technické stránce činnost armády) má francouzský původ. Vzniklo ze slova „génie“ (vyslovovaného [ženi]), které označuje „opevňovací umění“. Zajímavé je, že podobný původ má i slovo „inženýr“, které vzniklo z latinského slova „ingenium“ – „válečný stroj“, jež má stejný kořen.
Jazykové dotazy zodpovídá i Jazyková poradna Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/; telefonní poradenství je bezplatné).
Zdroje:
Holub, J. – Lyer, S.: Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992.
Příruční slovník jazyka českého. Praha: Statni nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.06.2014 14:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu