ženichův klobouk - cylindr
Text dotazu
Dobrý den, vzhledem k plánované svatbě ve fraku s cylindrem bych se chtěl informovat, co má ženich s kloboukem udělat během obřadu - nechat na hlavě, či smeknout a držet v ruce, či uplně odložit. Svatba bude v případě dobrého počasí na nekryté terase, v případě nepřízně počasí uvnitř v sále. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, tento konkrétní případ bohužel knihy o etiketě a svatebních přípravách neřeší.
Nejspíše se na nošení cylindru během svatebního obřadu vztahují obecná pravidla pro nošení klobouků u pánů.
Smeknutí klobouku se v rámci etikety vyžaduje při událostech, u kterých figurují státní znaky (vlajka, hymna apod.). Takovou událostí svatební obřad bezesporu je. Dále pánové smekají klobouk na pozdrav, konkrétně asi 2 až 3 kroky před zdravenou osobou a nasazují si ho až poté, co zdravenou osobu minou. Pán smeká při vstupu do místnosti. Klobouk pánové buď odkládají nebo v případě krátkých návštěv či rozhovorů drží v ruce. Na veřejných prostranstvích jako je letiště, nádraží, obchod apod. smeká muž pouze v případě osobního kontaktu s jinou osobou.
Naši domněnku o povinnosti smeknout cylindr během svatby potvrzují internetové stránky věnované svatebním přípravám: http://www.veselky.cz/veselky.asp?id=t4
S pravidly pro užívání klobouku při dané slavnostní příležitosti by Vás mohli seznámit pracovníci svatebního salónu či agentury, popřípadě ceremoniář, který před svatbou organizuje svatební obřad.
Zdroje zde uvedených informací:
SMEJKAL, Vladimír.Malá encyklopedie společenského chování. 2., dopl. vyd. Praha : Linde, 2001.
ISBN   80-7201-287-8 (brož.)
GUTH-JARKOVSKÝ, Jiří. Společenský katechismus. 1.vyd.v Levné knihy KMa. Praha : Levné knihy KMa, 2000.  ISBN   80-902818-0-X (brož.)
ŠPAČEK, Ladislav.Velká kniha etikety. 1.vyd. Praha : Mladá fronta, 2005. ISBN 80-204-1333-2 (váz.)
Přejeme Vám hodně štěstí v současném i v budoucím manželském životě.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.03.2008 08:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu